USA:s president Joe Bidens administration bjuder in cirka 120 länder till ett toppmöte om demokrati nästa vecka, men två av USA:s Nato-allierade blir inte inbjudna.

ANNONS

Joe Biden avvisar Nato-allierade som håller på att avveckla sina demokratier och bjuder inte in Ungern och Turkiet till sitt stora toppmöte om demokrati, det rapporterar Foreign Poliy.

Hejda utvecklingen av autokratier

President Joe Bidens team nämner det stora toppmötet som ett av sina kännetecknande utrikespolitiska initiativ, det är menat att stödja demokratier över hela världen och hejda utvecklingen av autokratier.

Tre amerikanska tjänstemän bekräftar att Ungern och Turkiet inte finns på inbjudningslistan, det återspeglar en oro över hur mycket de båda länderna har fallit tillbaka i sin demokratiprocess.

USA:s regering förlitar sig på att Ungern och Turkiet ska stödja västvärldens strategi mot Ryssland som krigar mot Ukraina, och båda länderna behöver godkänna Sveriges och Finlands ansökningar om Nato-medlemskap.

Turkiet och Ungern

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har konsoliderat makten och demonterat delar av den turkiska demokratin. I maj är det val i Turkiet och det kan bli hans tuffaste utmaning hittills under sitt 20-åriga styre.

ANNONS
ANNONS

Ungerns premiärminister Viktor Orban har nära band med Ryssland, under hans styre har landet alienerat inom från EU och Nato genom en demokratisk tillbakagång.

Hans regering har ständigt tillbakavisat kritik från USA och EU om tillbakagången, men blockerar flera EU-initiativ om stöd till Ukraina och sanktioner mot Ryssland.

Kan öka spänningarna

Att de båda länderna inte bjuds in till USA:s toppmöte om demokrati kommer troligtvis öka spänningarna mellan USA:s regering och de två Nato-allierade, samt öka avståndet mellan dem och EU samt resten av NATO-länderna.

Joe Bidens toppmöte om demokrati är planerat till den 28–30 mars, utomstående experter hoppas att toppmötet ska återuppliva det globala nätverket av demokratiska regeringar efter år av demokratisk tillbakagång världen över.

”Det finns en grundläggande splittring just nu mellan ledare som tar sina länder in i en mer repressiv, stängd och auktoritär riktning, jämfört med de som går i en mer öppen och inkluderande riktning”, säger Thomas Perriello, skriver Foreign Policy.

ANNONS
ANNONS

Han är verkställande direktör för Open Society Foundations amerikanska kontor och före detta kongressledamot för Demokraterna i USA.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Turkiets ”Gandhi” utmanar Erdogan i ödesvalet [Dagens PS]