Dagens PS

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

General Ukraina
Generalen Oleksandr Syrskyj utsågs till Ukrainas arméchef i februari. (Foto: VADIM GHIRDA/AP/TT)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 29 mars 2024Publicerad: 29 mars 2024

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läget vid fronten är fortsatt väldigt svårt, men enligt Oleksandr Syrskyj hålls de ryska styrkorna än så länge stången.

Ukrainas arméchef, som tillträdde posten i februari och är högsta befälhavare efter presidenten, lägger ut texten om hur det går i kriget i en lång intervju med landets statliga nyhetsbyrå Ukrinform.

De ryska ockupanterna fortsätter att utöka sina insatser och har ett numerärt övertag i manskap. Enligt tradition räknar de inte sina förluster och fortsätter att använda en taktik med massiva anfall, säger Syrskyj.

Nya stora nattanfall

Under de senaste veckorna har Ryssland anfallit Ukraina på bred front nattetid, med stora antal robotar och attackdrönare som skjutits mot städer och orter över hela landet.

Längs den hårt omstridda men i stora drag orörliga frontlinjen sker tung beskjutning.

För några dagar sedan hade fienden ett övertag i ammunition där de hade omkring sex gånger så mycket, säger Oleksandr Syrskyj, vilket är ungefär i linje med vad krigsanalytiker har bedömt.

I flera frontavsnitt strider ukrainska soldater med “få eller inga vapen eller någon ammunition”, enligt arméchefen.

ANNONS

Han understryker att Ukrainas militär måste få mer stöd snabbt, i ett läge där president Volodymyr Zelenskyj håller på att försöka övertyga amerikanska kongresspolitiker om att godkänna ett nytt stödpaket.

Varnar för nya försök

Oleksandr Syrskyj ersatte den länge hyllade Valerij Zaluznyj som arméchef i februari, efter att det rapporterats om en växande klyfta mellan Zaluzjnyj och president Volodymyr Zelenskyj.

Den tidigare arméchefen hade i intervjuer uttalat sig om ungefär ett “dödläge” i kriget, vilket i någon mån skilde sig från det budskap presidenten försökte förmedla.

Som general ledde Syrskyj Ukrainas framgångsrika motoffensiv i regionen Charkiv i nordost, där ockupationsstyrkorna motades tillbaka helt och hållet.

Som arméchef varnar han nu för att nya ryska försök att angripa Charkiv – vilket bedömare har varslat om – är dömda att bli “fatala” misslyckanden.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS