Ukraina vill öppna tio nya ambassader i Afrika

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vill bygga starka partnerskap i Afrika
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vill bygga starka partnerskap i Afrika. (Foto: TT)

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger att Ukraina ska öppna tio nya ambassader i Afrika med början i Moçambique och Rwanda.

ANNONS
ANNONS

På onsdagen talade Dmytro Kuleba med afrikanska journalister i en telefonkonferens och sade att Ukraina ska försöka öka sin jordbruksexport till Afrika, det rapporterar Bloomberg.

Vill bygga starka partnerskap

Han sade även att Ukraina vill stärka de militära förbindelserna med Afrika och öppna tio nya ambassader på kontinenten.

“Vi är angelägna om att bygga starka partnerskap baserade på principen om 3Ö, ömsesidig respekt, ömsesidigt intresse och ömsesidig nytta. Ukraina är inte ett offer och inte en tiggare som kommer för att be om hjälp. Vi kommer till afrikanska vänner och erbjuder ömsesidigt fördelaktiga partnerskap”, sade han, skriver Bloomberg.

Dmytro Kuleba har besökt Afrika i år och planerar en ny resa dit i sommar.

ANNONS
ANNONS

Drabbas hårt av kriget

Afrikanska länder har drabbats hårt av kriget i Ukraina, då det har drivit upp priset på importerat vete och konstgödsel, som både Ukraina och Ryssland är nyckelproducenter av.

“Vi fortsätter också att arbeta hårt för att se till att volymen exporterad ukrainsk spannmål fortsätter att växa trots alla hinder. Och med alla hinder menar jag Ryssland. Detta är det enda hindret egentligen”, sade Dmytro Kuleba, skriver Bloomberg.

Stöd för Ryssland oroar

Både Ukraina och dess allierade har uttryckt oro över det stöd Ryssland fått från vissa afrikanska nationer och den ambivalens vissa länder visar inför den ryska invasionen.

En del afrikanska länder, bland dem Sydafrika, har avstått från FN:s resolutioner som fördömer Rysslands invasion av Ukraina.

Sydafrika har dessutom varit värd för den ryska flottans övningar och bjudit in Rysslands president Vladimir Putin till ett toppmöte med BRIC-länderna i augusti.

ANNONS

Sydafrika hävdar att de inte valt sida i konflikten och förnekar att de har levererat vapen till Ryssland, som USA:s ambassadör påstått.

Sovjetunionen stödde frihetskamp

Det forna Sovjetunionen stödde många afrikanska länder i deras kamp för självständighet och fortfarande förser Ryssland många afrikanska länder med vapen.

Sex afrikanska länder, Egypten, Kongo-Kinshasa, Senegal, Sydafrika, Uganda och Zambia, har tillkännagett planer på att besöka Moskva och Kiev för att medla fred.

Enligt Dmytro Kuleba har de dock ännu inte avslöjat hur deras fredsförslag ser ut. Ännu har heller inget datum satts för resan.

Villig ta emot ledarna

I ett uttalande som kom från Kreml på onsdagen har Vladimir Putin trots det sagt att han snart kommer träffa delegationen.

Dmytro Kuleba säger att Ukraina är villigt att ta emot de afrikanska ledarna, men att alla förslag måste respektera Ukrainas territoriella integritet och inte får kräva en omedelbar vapenvila.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA anklagar Sydafrika: “Sålt vapen till Ryssland”

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS