Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till ukrainarna att om möjligt spara energi i vinter. Samtidigt varnar FN:s hälsoorgan för en ”humanitär katastrof”.

ANNONS

Ukraina tvingas rusta sig för en vinter med liten eller ingen uppvärmning och FN:s hälsoorgan varnar för en ”humanitär katastrof” i vinter.

Temperaturen i flera områden är redan under fryspunkten och man tvingas möta en vinter med liten eller ingen uppvärmning beroende på Rysslands anfallskrig.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar nu till ukrainarna att om möjligt spara energi i ett läge där landets energitillgångar halverats.

Ryssland har inriktat sig på raketanfall mot ukrainska kraftanläggningar.

”Ryska terrorister”

”Den systematiska skadan på vårt energisystem från strejker från de ryska terroristerna är så betydande att alla våra människor och företag bör vara uppmärksamma och omfördela sin konsumtion över dagen”, sade Zelenskyj i sitt senaste nattliga videotal.

”Försök att begränsa din personliga förbrukning av el, var presidentens uppmaning.”

Världshälsoorganisationen WHO säger att hundratals sjukhus och sjukvårdsinrättningar saknade bränsle, vatten och elektricitet för att möta människors grundläggande behov, rapporterar Reuters.

ANNONS
ANNONS

Kreml förnekar

”Ukrainas hälsosystem står inför sina mörkaste dagar i kriget hittills. Efter att ha utstått mer än 700 attacker är det nu också ett offer för energikrisen”, säger WHO:s Europachef Hans Kluge till Reuters efter ett besök i Ukraina.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov anser att situationen är konsekvensen av att Kiev inte velat förhandla, skriver statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Läs även: Ukraina: 10 miljoner strömlösa efter attack [Dagens PS]