Ukraina fasar för nya ryska missilattacker som redan har slagit ut stora delar av landets energitillförsel. Samtidigt beskylls Ryssland för att utsätta den ukrainska befolkningen för samma Stalin-teknik som på 1930-talet då miljontals dog av svält. 

ANNONS

Det ser ut att bli en hård vinter i Ukraina, där de ryska missilerna som bekant för tillfället har som huvuduppgift att slå ut energinätet. Det har de lyckats med sedan miljoner fortfarande under helgen var utan el, framför allt i huvudstaden Kiev och i närliggande regioner.

Många restriktioner på plats

Under helgen var det energirestriktioner på plats i 14 av landets 27 regioner, samtidigt som snön fortsätter att falla över huvudstaden som innan kriget hade en befolkning på knappt tre miljoner, skriver Reuters.

Samtidigt finns det farhågor om att Ryssland inte tänker avsluta sina attacker under vintern, snarare tvärtom. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj försöker får sin befolkning att hålla ut:

”Tidigare ville de förgöra oss med hunger, nu med mörker och kyla”, skriver han i en tweet.

Likhetstecken med svår svält

Kiev uppger att genom att slå ut energin så slår man också ut ukrainarnas motståndskraft och stridsvilja. Om det inte går att vinna på andra sätt så ska fienden tröttas ut genom vintern, och det är civilbefolkningen som får ta den stora smällen. Ukraina målar upp likhetstecken med vintern 1932-33 då den ryske ledaren Joseph Stalin beordrade att polisen tog över boskap och spannmål – vilket ledde till massvält där miljontals bönder dog, enligt Reuters.

Det har gått 90 år sedan den riktade svälten som går under namnet Holodomor, och nu fasar många att denna vintern kan ha liknande uppsåt där Ryssland beskylls för att vilja radera ut Ukrainas identitet.

”Vintern är redan svår, och om allt fortsätter på samma sätt så kommer det att vara väldigt likt det vi läser i historieböckerna,” säger Artem Antonenko, en marknadsföringsspecialist i Kiev.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ryska ”Google” vill fly Putin och flytta tekniken [Dagens PS]

Läs även: Oljepristak ”skadar inte Putins krigskassa” [Dagens PS]