Nu har de första 18 stridsvagnarna av typen Leopard 2 levererats till Ukraina och ukrainska soldater har tränats i att använda dem.

ANNONS

Ukrainas regering har ännu inte kommenterat att Lepoard 2-stridsvanarna har anlänt, men enligt rapporter från Ukraina har två Challenger 2-stridsvagnar anlänt från Storbritannien, det rapporterar BBC.

Anses vara bland de bästa stridsvagnarna

Enligt Tysklands försvarsministerium har de första Lepoard 2-stridsvagnarna nu skickats till Ukraina och den tyska försvarsministern, Boris Pistorius, säger sig vara säker på att de kommer bli ett avgörande bidrag vid krigets frontlinjer.

Europeiska länder använder cirka 2 000 Leopard 2-stridsvagnar och de anses allmänt vara bland de bästa stridsvagnarna som tillverkas av Nato-länder.

Boris Pistorius säger att stridsvagnarna nu har ”hamnat i händerna hos våra ukrainska vänner, som utlovat och i tid”, det skriver BBC.

Ukrainska stridsvagnsbesättningar har tränats av den tyska armén under två veckor.

Har även skickat 40 infanteristridsfordon

Utöver stridsvagnarna har Tyskland även skickat 40 infanteristridsfordon av typen Marder och två specialicerade pansarräddningsfordon.

Brittiska Challenger 2-stridsvagnar finns redan på plats i Ukraina och Storbritanniens försvarsministerium har bekräftat att de ukrainska stridsvagnsbesättningar som tränats i Storbritannien har slutfört sin träning och återvänt hem.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Uppgifter: Sverige skickar stridsvagnar till Ukraina [Dagens PS]