Turkiets autoritära president Recep Tayyip Erdogan har suttit vid makten i 20 år och är fortfarande populär hos många inför den andra valomgången den 28 maj.

ANNONS

När Turkiet gick till val den 14 maj fick den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan flest röster, 49,5 procent, det skriver BBC.

Bara 4,6 procent

Presidenten kontrollerar mycket i Turkiet, inklusive landets ekonomi, men trots att matpriserna skenar och inflationen är 43 procent fick han flest röster i den första valomgången, något som förvirrade analytiker.

Hans största rival Kemal Kilicdaroglu, ledaren för det sekulära oppositionspartiet, fick 44,9 procent av rösterna så det var bara 4,6 procent som skilde dem åt.

Den ultra-nationalistiska kandidaten Sinan Ogan fick oväntat 5,3 procent av rösterna och inför söndagens andra valomgång har han nu gett sitt stöd till Recep Tayyip Erdogan.

Den ultimata teflonpolitikern

Man kan fråga sig varför de flesta väljare röstade på Recep Tayyip Erdogan, trots Turkiets ekonomiska kris och regeringens långsamma respons efter de katastrofala jordbävningar som i februari dödade minst 50 000 människor.

ANNONS
ANNONS

Professor Soli Ozel som föreläser om internationella relationer vid Kadir Has-universitetet i Istanbul säger att han tycker att Recep Tayyip Erdogan är den ultimata teflonpolitikern.

”Han har också förmågan att attrahera stöd från vanliga människor. Det kan man inte förneka. Han utstrålar kraft. Det är en sak som Kilicdaroglu inte gör”, säger Soli Ozel till BBC.

Har blivit hårdför nationalist

Kemal Kilicdaroglu backas upp av en allians av sex oppositionspartier och han brukade utstråla hopp samt lova frihet och demokrati.

BBC skriver att efter besvikelsen i första valomgången har han nu svängt skarpt åt höger och framstår nu mindre som en omtänksam morfar och mer som en hårdför nationalist.

Nyligen sade han vid ett valmöte att han tänker skicka hem alla flyktingar om han blir president, det inkluderar över tre miljoner syrier som flytt från krig, det budskapet går hem i Turkiet.

Nationalismen har vunnit

Oavsett vem av de två kandidaterna som blir Turkiets nästa president är det klart att nationalismen har vunnit.

ANNONS
ANNONS

Väljarna har valt Turkiets hittills mest nationalistiska och konservativa parlament och där är det Recep Tayyip Erdogan och hans AKP, Rättvise och utvecklingspartiet, som behåller kontrollen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Turkiets val handlar om Ryssland – ”speciellt förhållande” [Dagens PS]