Dagens PS

Turkiet kontrar efter Sveriges varning för hämndattacker

Turkiet
Nu varnar Turkiet sina medborgare för "islamofobiska attacker" sedan flera västländer, däribland Sverige, uppmanat svenskar att vara försiktiga i Turkiet. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 jan. 2023Publicerad: 29 jan. 2023

Nu varnar Turkiet sina medborgare för “islamofobiska attacker” sedan flera västländer, däribland Sverige, uppmanat svenskar att vara försiktiga i Turkiet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På lördagen gick Sveriges utrikesdepartement ut med uppmaningen till svenska medborgare som befinner sig i Turkiet att undvika folksamlingar och demonstrationer på grund av ökade säkerhetsrisker.

Även flera ambassader i den turkiska huvudstaden Ankara, exempelvis USA:s Tysklands, Frankrikes och Italiens, gick på lördagen ut till sina medborgare med varningar om ökade säkerhetshot i Turkiet, man flaggade för “möjliga vedergällningsattacker från terrorister”, berättar Reuters.

Koranbränningar bakom den explosiva stämningen

Bakgrunden är incidenterna med koranbränningar på sina håll i Europa vilket utlöst kraftfulla protester och hataktioner i en rad muslimska länder.

Det som upprört muslimvärlden mest är händelsen utanför Turkiets ambassad i Stockholm där dansken och högerextrema politikern Rasmus Paludan eldade upp koranen.

Detta fick ett redan spänt läge mellan Sverige och Turkiet att eskalera ytterligare och den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan har bland annat deklarerat att Sverige nu kan glömma ett medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Turkiet varnar för “islamofoba” attacker

Landet går även ut och varnar sina landsmän för risken för “möjliga islamofoba, främlingsfientliga och rasistiska attacker” i USA och Europa, och att “hålla sig borta från områden där demonstrationer kan intensifieras”.

ANNONS

Enligt det turkiska utrikesdepartementet, som utfärdat två separata reseråd, har yttringarna av “anti-islam och rasistiska handlingar” ökat på senare tid i västländerna.

Läs även: Sunniledare uppmanar till bojkott av svenska varor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS