Dagens PS

Trumps rättegång: Går han att lita på?

Trumps advokat ifrågasätter Cohens trovärdighet.
Michael Cohen på väg ut ur domstolen efter en dags korsförhör i rättegången mot Donald Trump. Förhöret med Cohen avslutas under torsdagen. (Foto: Seth Wenig/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Sanningen och inget annat än? I så fall vilken sanning och när? Fokus för domstolen när rättegången mot Donald Trump fortsätter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om hen ljög då men säger sig tala sanning nu, kan man då lita på hen? Och var det egentligen inte sanning då, det som är lögn nu? Och är det sant eller lögn om man håller med om det nu?

Hyschpengar fokus

Nej, det är ingen övning i semantik vi refererar.

Det handlar bara om rättegången mot Donald Trump efter hans affär med porrstjärnan Stormy Daniels – och mer konkret om Trumps advokat Todd Blanche och hans korsförhör av Trumps tidigare advokat och fixare Michael Cohen.

Hur förhöret började?

Todd Blanche konstaterade att han och Cohen aldrig träffats, men att Cohen uppenbarligen visste vem han var, eftersom han på Tiktok kallat Blanche ”en gråtande liten skit”, rapporterar CNN.

”Låter som något jag skulle säga”, svarade Cohen.

ANNONS

Senaste nytt

Pengarna tillbaka?

ANNONS

Därmed var ribban lagd. Oddset för ett civiliserat meningsutbyte mellan två gentlemän steg snabbt, men det gjorde inget.

Ingen hade ändå satsat pengarna på det.

Om Trump fälls kommer Cohen att ha blivit den sista spiken i den eventuella kistan.

Efter förhöret med Cohen, vilket avslutas torsdag, har åklagaren förklarat sig vara klar med sina vittnen och rättegången kan slutföras.

Rabblade citat

Alltså läge för advokat Blanche att ösa på och skjuta från höften. Ammunitionen fick Cohen själv stå för.

Två böcker och hundratals poddavsnitt fanns att citera ur och ur den hatten plockade Blanche kaniner som att Trump är en ”kvinnohatare” (Svar: ”Låter som något jag skulle säga”) eller ”en skurk” (”Låter också som något jag sagt”), alternativt ”Jag hoppas verkligen att Donald Trump hamnar i fängelse” (”Låter som mitt språk”).

Med allt detta vill Trumps advokat, förstås, slå fast att Cohen bara är ute efter hämnd och att han inte är pålitlig på en fläck.

ANNONS

”Djupt inne i kulten”

Cohen försökte förklara varför han gått från beundran till antipati mot Trump.

“På den tiden var jag djupt in i Donald Trump-kulten. Det var så jag kände, jag uttryckte mina känslor så ja, det skulle vara sanningen.”

Cohen förklarade att han ljög å Trumps vägnar för kongressen 2017 under Rysslandsutredningen och att han ”vilseledde” den federala valkommissionen om betalningen på 130 000 dollar till Daniels i ett brev från 2018.

”Jag är president – det ordnar sig”

Han hörde sedan av dåvarande presidenten.

“Jag fick ett telefonsamtal från president Trump”, vittnade Cohen.

“Han sade till mig: ‘Oroa dig inte. Jag är USA:s president. Det finns ingenting här. Allt kommer att ordna sig. Var tuff.”

ANNONS

Det var enligt Cohen sista gången de talades vid.

Sedan beslutade sig Cohen att komma ut som sanningsvittne.

”Jag tog ett beslut igen, baserat på samtal med min familj, om att jag inte skulle ljuga för att skydda president Trump längre.”

”Ångrar – ångrar inte”

“Jag ångrar att jag gjorde saker för honom som jag inte borde ha, att ljuga, mobba människor för att uppnå ett mål”, sade Cohen.

“Jag ångrar inte att jag jobbade med Trump Organization. Som jag uttryckte tidigare, några mycket intressanta, fantastiska tider. Men för att behålla hans lojalitet och göra de saker han bad mig göra, kränkte jag min moraliska kompass, och jag straffades för det, liksom min familj.”

Läs mer:

Nytt dråpslag för Donald Trump. Dagens PS

ANNONS

Dubbelsmällen: “En svart dag för Trump”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS