Dagens PS

Trumps rättegång: Det här behöver du ha koll på 

Trumps rättegång innehåller några minst sagt unika termer
Trumps rättegång innehåller några minst sagt unika termer. Här reder vi ut begreppen. (Foto: TT/Mark Peterson/AP)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Trump-rättegången har nu gått in i vecka fyra. Brottmålet i New York innehåller några minst sagt unika termer som för många av oss kan vara mer eller mindre obegripliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Donald Trump står åter i rätten efter en kort paus. 

Rättegången gäller påståenden om att Trump har förfalskat företagsdokument för att dölja utbetalningar av så kallade hush money. 

Rättegången är full av termer som man vanligtvis inte hör i en rättssal. Här kommer förklaringen. 

Tystnadspengar

DEFINITION: Enligt Fortune är “hush money” pengar som betalas för att någon ska hålla information hemlig. 

I Trumps fall rör det sig om tre utbetalningar som påstås ha gjorts för att dölja anklagelser om äktenskapsbrott under hans presidentkampanj 2016.

Pengarna har betalats till en dörrvakt vid Trump Tower, den före detta Playboy-modellen Karen McDougal och vuxenskådespelaren Stormy Daniels

ANNONS

Senaste nytt

Catch and Kill

ANNONS

DEFINITION: Termen “catch and kill” används för att beskriva en metod där en tidning köper upp skadlig information om någon och sedan kräver att källan undertecknar ett sekretessavtal.

Detta avtal hindrar källan från att föra informationen vidare till någon annan. Sedan avstår tidningen från att publicera berättelsen för att förhindra att den någonsin ser dagens ljus. 

I Trumps fall har David Pecker, tidigare utgivare av National Enquirer, vittnat om att han gått med på att vara “ögon och öron” under Trumps presidentkampanj 2016. 

Enligt avtalet skulle Pecker meddela Trumps dåvarande advokat Cohen om kvinnor som försökte sälja historier om Trump, så att Trumps team kunde “ta bort historien från marknaden eller på annat sätt döda den”. 

Yppandeförbud

DEFINITION: Gag order kan likställas med svenskans yppandeförbud. Det är en rättslig order som förbjuder den som har deltagit vid en domstolsförhandling att berätta om information relaterat till fallet. 

I Trumps fall begränsar detta hans möjlighet att göra offentliga uttalanden om potentiella vittnen och andra aspekter rörande rättegången.

Konspiration 

ANNONS

DEFINITION: Konspiration innebär att minst två personer går samman i en hemlig överenskommelse för att utföra en olaglig eller felaktig handling, eller en handling som blir olaglig till följd av den hemliga överenskommelsen.

Trump är inte åtalad för konspiration. Däremot har åklagarna använt termen flitigt för att beskriva hans överenskommelse med Pecker.

Förfalskning av affärsdokument

DEFINITION: Det brott som Trump nu står åtalad för i New York. Han är åtalad för 34 fall av att ha förfalskat affärsdokument i första graden, vilket är en förseelse som kan ge upp till fyra års fängelse. 

Trump har förnekat anklagelserna, och hans advokater hävdar att betalningarna till Cohen var för legitima juridiska kostnader.

Läs också:

Trump kall och eländig under rättegången. Dagens PS

Källor: Trump vill urholka Fed och avsätta Powell. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS