Dagens PS

"Tomat-ebola" hotar driva på inflationen i Nigeria

Tomat-ebola
Tomatförsäljning på en marknad i Lagos, Nigeria. (Foto: Mansur Ibrahim/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Brist på bränsle, torka och “tomat-ebola” är några av de saker som driver upp priserna på tomater i Nigeria till sådana nivåer att det blir upplopp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Matprisinflationen i Afrikas folkrikaste land Nigeria har skjutit i höjden den senaste tiden. Sista april låg matprisinflationen på 40,3 procent.

De höga matpriserna har lett till protester, plundring och upplopp i Nigeria då snitthushållet lägger över 50 procent av sin inkomst på mat, rapporterar Bloomberg.

Över 500 kronor för en korg

Värst är läget kring tomater, en av de viktigaste varorna i det nigerianska köket. Bloomberg skriver att en stor korg med tomater kan kosta upp mot 75 000 naira i staden Jos (motsvarande 520 svenska kronor) – 20 gånger mer än för tre månader sedan.

“Det största problemet är kostnaden för bränsle som har ökat, vilket gör det omöjligt att odla under torrperioden”, säger Joshua Lalong, bonde i Jos, till Bloomberg.

“Vattningsmaskiner behöver bränsle och många av oss förlorar pengar på grund av bränslepriserna, så det finns inget incitament för många av oss att odla tomater”, säger han.

“Tomat-ebola” orsakas av fjäril

Nigerias jordbruksminister Mohammad Abubakar säger i ett inlägg på X att de stigande tomatpriserna beror på ett stort angrepp av “tomat-ebola”, som orsakas av en fjäril (Scrobipalpula absoluta) som är resistent mot många bekämpningsmedel.

ANNONS

“Vårt departement vidtar omedelbara åtgärder för att bekämpa denna fråga. Vi distribuerar jordbruksexperter till drabbade områden för att begränsa och eliminera angreppet. Dessutom stödjer vi våra bönder med nödvändiga resurser och vägledning för att återställa sina skördar så snabbt som möjligt”, skriver jordbruksministern.

Ett annat problem är det varma vädret, enligt bönderna.

“På grund av det varma vädret kommer bönder nuförtiden, av rädsla för förluster, att inte våga plantera tomater i februari eller mars, eftersom det inte kommer att växa”, säger Sani Danladi Yadakwari, ordförande för en odlarförening, till Bloomberg.

Läs även: Afrikas rikaste man: Behöver 35 visum för att resa runt i Afrika (Dagens PS)

Läs även: Så tjänar maffian pengar – på krossade tomater (Dagens PS)

Läs även: Här har priset på tomater ökat över 300 procent (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS