Dagens PS

Timmar från kollaps – pensioner räddades i sista stund

Timmar från kollaps – pensioner räddades i sista stund
Liz Truss får till slut backa från sin "minibudget", men det var nära att den körde pensionsfonderna i botten. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 06 okt. 2022

Det var bara timmar ifrån total kollaps, och Bank of England räddade i sista stund brittiska pensioner. Personal på den brittiska centralbanken jobbade dygnet runt för att få till en lösning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att Liz Truss och Kwasi Kwarteng 23 september presenterar sin infama “minibudget” är det nära att brittiska pensioner får ta smällen. Flera pensionsfonder hamnar på ruinens brant, och får så kallade “margin calls”, alltså upplysning om att de måste sätta in mer pengar.

Brittiska pensioner i riskzonen

Den brittiska centralbanken, Bank of England, kliver in efter en massiv försäljning av brittiska statsobligationer, “gilts”. Man inför ett tvåveckors köpprogram av statsobligationer, och skjuter upp försäljning till den sista oktober.

Att brittiska pensioner hamnar i riskzonen hänger på att många LDI, liability driven investment funds, investerar i “gilts”, statsobligationer. Många sådana fonder ägs av “final pension schemes”, som betalar ut pensioner.

Fonder på negativt värde

När värdet på statsobligationer sjunker tvingar det LDI-fonderna att likvidera en stor del av obligationerna med långa löptider enligt CNBC. Förutsatt att inte värdet sjunker snabbt är det möjligt att genomföra.

Timmar från kollaps – pensioner räddades i sista stund

Personal på Bank of England arbetade natten igenom för att hitta en lösning. Foto: TT

“Banken får information av ett antal LDI-fondchefer att, som utdelningen ser ut, kommer ett flertal LDI-fonder att hamna på ett negativt nettoandelsvärde”, säger Jon Cuncliffe, vice riksbankschef enligt CNBC.

ANNONS

Risk för hela ekonomin

Följden av det blir att fonderna får lov att sälja statsobligationer i stor skala, och det orsakar en nedåtgående spiral. Hela den brittiska ekonomin hamnar då i gungning.

Bank of England och finansdepartementet arbetar dygnet runt för att lösa krisen. På morgonen den 28 september godkänner finansdepartementet riksbankens räddningsplan.

Läs även: Brittiska finansministern backar – sänker inte skatten för rika 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS