Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng meddelar att regeringen backar från ett förslag om att sänka skatten för de rika, rapporterar The Guardian.

ANNONS

I förra veckan presenterade Storbritanniens nya regering ett stort paket med skattesänkningar, som Dagens PS rapporterade om.

Effekterna blev omedelbara – och inte särskilt bra för det konservativa partiet Tories och nye premiärministern Liz Truss och nye finansministern Kwasi Kwarteng.

Londonbörsen rasade, pundet likaså och handlades på den lägsta nivån mot dollarn någonsin. Turerna i Storbritannien slog också över på andra länder, däribland den svenska börsen och kronan som också hade en tuff vecka när mindre valutor föll mot dollarn och euron.

Förkrossande opinionsmätning

Till råga på allt presenterades en opinionsundersökning som visade att oppositionspartiet Labour har ledningen med 54 procent mot 21 procent för Tories, och om det vore val med sådana siffror skulle de konservativa krossas fullständigt.

Nu vänder regeringen – det blir ingen skattesänkning för de allra rikaste. Planen var att ta bort den 45 procentiga marginalskatten för inkomster över 150 000 pund (motsvarande drygt 1,8 miljoner). Men den delen av planen stryks nu, eftersom det enligt Kwasi Kwarteng blivit en ”distraktion från vårt övergripande uppdrag att ta itu med de utmaningar som landet står inför”.

”Som ett resultat tillkännager jag att vi inte fortsätter med avskaffandet av skattesatsen på 45 procent”, säger finansministern.

Vill inte erkänna misstag

U-svängen kommer bara några timmar innan han ska tala inför det konservativa partiets kongress. Kwarteng vill dock inte erkänna att förslaget till skattesänkning var ett misstag.

ANNONS
ANNONS

”Vad jag erkänner är att det var en enorm distraktion för ett starkt paket.”

”Jag har sagt att jag har lyssnat. Jag förstår reaktionen. Jag har pratat med många människor upp och ner i landet. Jag har pratat med väljare. Jag har pratat med parlamentsledamöter och fullmäktigeledamöter och andra personer i vårt politiska system. Men viktigast av allt, jag har lyssnat på väljarna”, säger Kwarteng.

Läs även: Storbritannien sänker skatter rekordmycket: ”Revolution” [Dagens PS]