Dagens PS

Stonehenge kan förlora status som världsarv

Vid vårdagjämningen har människor samlats vid Stonehenge
Vid vårdagjämningen samlas varje år människor vid Stonehenge, som nu riskerar att förlora sin världsarvsstatus på grund av en planerad vägtunnel. (Foto: TT/AP Photo/Kin Cheung)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2024

Planen att bygga en vägtunnel under en av Storbritanniens största sevärdheter, Stonehenge, gör att det förhistoriska monumentet kan förlora sin status som världsarv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid vårdagjämningen samlas varje år människor från alla samhällsskikt vid världsarvet Stonehenge, för att se solen gå upp, det skriver BBC.

I år var dock stämningen dämpad. I februari avvisade nämligen en domare i Storbritanniens högsta domstol en rättslig prövning av planerna att bygga en vägtunnel under världsarvet.

Domarens beslut gör att ett av Storbritanniens mest kontroversiella byggprojekt i mannaminne kan bli verklighet.

“Det var en mörk dag för Storbritannien. Tänk om vi hörde att de skulle bygga en förbifart över de egyptiska pyramiderna eller en övergång över ett hörn av Versailles trädgårdar? Vi skulle tycka att det var extraordinärt”, säger John Adams till BBC.

Han är ordförande för Stonehenge Alliance, en grupp som kämpar mot tunnelprojektet.

Ska minska trafikträngsel

En tunnel under Stonhenge föreslogs redan i mitten av 1990-talet, men de uppskattade kostnaderna har sedan dess ökat till 2,5 miljarder pund, cirka 33,6 miljarder kronor.

Enligt brittiska National Highways Agency kommer tunneln minska trängseln på den trafiktäta vägen A303, som ger dem som kör förbi Stonhenge en berömd vy över monumentet.

ANNONS

Huvudvägen ska flytts under jord och hamna lite längre bort från Stonehenge än den nuvarande vägen, som ska ersättas av en väg för gångtrafikanter, cyklister och ryttare.

Enligt National Highways kommer detta förbättra upplevelsen för besökare genom att Stonehenge-landskapet återställs till något som liknar den ursprungliga miljön.

ANNONS

Senaste nytt

Unesco hotar

På grund av att den föreslagna tunneln kraftigt inkräktar på det världsarvsområde som omger Stonehenge, som är ett betydande, och i princip outgrävt, arkeologiskt landskap, har Unesco fördömt planen.

Unesco har hotat med att placera Stonehenge på sin lista över världsarv som är i fara, vilket är det första steget mot att helt tas bort från listan över världsarv.

John Adams säger att det bara är tre världsarvsplatser som någonsin har tagits bort från världsarvslistan och en av dem finns i Storbritannien: Liverpool Maritime Mercantile City, som förlorade sin världsarvsstatus 2021.

Han menar att det skulle det vara en internationell förlägenhet om Stonehenge också avlistas.

Allvarliga problem

ANNONS

Det finns stora farhågor om konsekvenserna av att plöja en tunnel genom ett världsarv.

Professor Mike Parker Pearson, arkeolog vid University College London och en ledande auktoritet på Stonehenge, menar att det ur arkeologisk synvinkel finns allvarliga problem.

“Området som tunneln kommer att gå igenom var en del av en mycket tät och stor bosättning från den senare perioden då Stonehenge byggdes, troligen där byggarna själva faktiskt kan ha bott”, säger han till BBC.

“Uppskattningsvis en halv miljon artefakter kommer att tas bort utan registrering och dumpas någon annanstans inom den ombyggda motorvägen. Det är inte bara en stor förlust för oss i nuet, utan det är missvisande för alla arkeologer som kan gräva upp det här i framtiden”, fortsätter han till BBC.

Larmet: Känt världsarv hotat – av vägbygge

En ny vägtunnel planeras nära världsarvet Stonehenge. FN-organet Unesco vädjar nu till Storbritanniens regering att stoppa bygget.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS