Dagens PS

Stoltenberg: Kina borde betala för inblandning i Ukraina

Jens Stoltenberg.
Natochefen Jens Stoltenberg menar att Kina borde stå till svars för hur man möjliggör Rysslands krig i Ukraina. (Foto: Mark Schiefelbein / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Natochefen har sagt till BBC att Kina borde möta ekonomiska sanktioner för sitt stöd till Rysslands krig i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jens Stoltenberg säger att Peking försöker att “ha kakan och äta den” genom att stötta den ryska krigsapparaten samtidigt som man försöker upprätthålla sina europeiska relationer.

“Det här kommer inte att fungera i längden”, säger Jens Stoltenberg till BBC under ett besök i Washington.

Inga tecken på lättnader i Putins krig

Kommentarerna sammanfaller med att den ryska aggressionen fortsätter med bibehållen styrka, mycket tack vare det fortsatta stödet.

Vid ett fredsmöte i Schweiz i helgen samlades ett dussintal länder för att förnya sitt stöd till Kyiv – ett möte som Ryssland kallade för ett slöseri med tid, då man menar att en fred bara kan föregås av att Ukraina kapitulerar.

Sanktioner mot Kina

När han pressades om Natos eventuella agerande mot Kinas stöd till Ryssland meddelande Stoltenberg att “diskussioner pågår” om möjliga sanktioner. Kina delar teknologier som micro-elektronik, som är avgörande för Rysslands missiler som de använder mot Ukraina.

“Skulle det fortsätta så här så borde vi överväga ekonomiska sanktioner”, lade Jens Stoltenberg till.

ANNONS

Kina: “Bara laglig export”

Vissa sanktioner är redan på plats på grund av Kinas relationer med Ryssland. USA har meddelat restriktioner mot 20 företag baserade i Kina och Hong Kong.

Kina har i sin tur försvarat handeln med Ryssland med att de inte säljer några vapen, utan att man bara exporterar föremål som är lagliga och legitima.

Läs mer: Nato miljardsatsar på AI, robotar och rymdteknik. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS