Kriget i Ukraina är i ett låst läge, där vare sig Ryssland eller Ukraina kan avancera. Det säger chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst i en intervju med BBC.

ANNONS

Det råder dödläge i kriget i Ukraina. Enligt Kyrylo Budanov, chef för den ukrainska militära underrättelsetjänsten, kan vare sig de ryska eller de ukrainska styrkorna göra några större framsteg.

De häftigaste striderna står nu runt Bakhmut i östra delen av Donetsk. Vintern har saktat ned Ukrainas markoffensiv längs den 100 mil långa frontlinjen, uppger BBC.

Spionchef: Dödläge i Ukraina – Kyiv väntar på vapen
En ukrainsk soldat övervakar bilder från en drönare från en underjordisk kommandocentral i Bakmut. Foto: TT

Ukraina behöver vapen

Enligt Budanov befinner sig Ryssland i en återvändsgränd, och lider stora förluster. Samtidigt lider de ukrainska trupperna brist på materiel, och kan inte fortsätta offensiven.

”Vi kan inte besegra dem på alla håll samtidigt. Detsamma gäller för dem”, säger Kyrylo Budanov enligt BBC. ”Vi ser väldigt mycket fram emot nya vapenleveranser, och mot att vi får mer avancerade vapen.”

Belarus villospår

Aktiviteterna i Belarus, som Dagens PS tidigare rapporterat om, avfärdar han dock som försök från rysk sida att locka Ukraina att flytta trupper från slagfälten i söder och öster.

ANNONS
ANNONS

Han berättar om ett tåg, lastat med ryska soldater, som stannade nära gränsen mellan Belarus och Ukraina. Tåget återvände flera timmar senare – med samtliga kvar ombord.

Inga tecken på invasion

”De gjorde det helt öppet på dagen så att alla kunde se det, även om vi inte ville”, säger Budanov enligt BBC. ”I dagsläget ser jag inga tecken på förberedelser för en invasion av Kyiv eller de norra delarna från Belarus.”

Ryssland fortsätter att attackera civila mål i Ukraina, attacker som lämnar befolkningen utan el, värme och vatten.

Brist på missiler i Ryssland

Budanov tror att attackerna kommer att fortsätta, men att Ryssland inte kommer att kunna fortsätta med dem i längden. Det handlar om att förrådet av missiler minskar, och den ryska industrin har inte kapaciteten att ersätta dem.

Spionchef: Dödläge i Ukraina – Kyiv väntar på vapen
Ukraina har offentliggjort bilder som visar att ryssarna använder iranska Shahed-drönare i attackerna mot bland annat infrastrukturen. Bild: Ukrainas direktorat för strategisk kommunikation

De flesta drönare som använts av Ryssland kommer från Iran. Kyrylo Budanov säger att landet hittills har vägrat leverera missiler till Ryssland, av rädsla för sanktioner från västvärlden.

ANNONS
ANNONS

Även om kriget just nu är i ett dödläge är Budanov säker på att Ukraina kommer att återta de områden som Ryssland ockuperat, inklusive Krim, som ockuperades 2014.

Läs även: Slutar försäkra frakt från krigszonen: ”För hög risk” [Dagens PS]

Läs även: Spioner slår till mot Finland [Dagens PS]