Vladimir Putin har i dag besökt Belarus, och nu stiger rädslan för att Belarus ska gå in i kriget mot Ukraina. Det betyder i så fall en ny front, med risk för attacker från belarusisk marktrupp.

ANNONS

Den ryske presidenten Vladimir Putin besöker på måndagen Belarus tillsammans med sin försvarsminister Sergej Sjojgu och utrikesminister Sergej Lavrov uppger Reuters.

Fruktar markoffensiv

De ryska dignitärernas besök i Belarus ökar rädslan i Kyiv för att landet ska dras in i kriget. Den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko har sedan krigets början stått på Rysslands sida, och Kyiv fruktar att ryssarna sätter press på Belarus att delta i en markoffensiv från belarusisk mark.

Putin i Belarus – rädsla för markattack mot Ukraina
Diktatorn Aleksandr Lukasjenko och hans Belarus är Rysslans ”allierade nummer ett” enligt Kreml.

Putin mer framträdande

Det är Putins första besök i Minsk sedan 2019, men han använde Belarus som startplats för attacken mot Kyiv i februari.

Reuters uppger att Vladimir Putin nu verkar ta en mer framträdande roll i kriget, han besökte bland annat det militära högkvarteret på fredagen.

”Allierade nummer ett”

Enligt Dmitri Peskov, talesman för Kreml, är Belarus Rysslands ”allierade nummer ett”. Däremot förnekar han enligt Reuters att Moskva skulle pressa landet att gå med i vad han kallar den ”särskilda militära operationen” och säger att det handlar om ”dumma och ogrundade påhitt”.

Ukraina tror däremot att det handlar om att få till ytterligare attacker mot landet, och då främst genom marktrupper från belarusisk mark.

Gemensamma militära enheter

Minsk och Moskva har gemensamma militära enheter i Belarus, och har genomfört ett flertal gemensamma övningar.

Aleksandr Lukasjenko har tidigare sagt att Belarus inte kommer att gå in i kriget mot Ukraina. När nyheten om Putins besök kom sa Lukasjenko att det vore ”ett förräderi” mot det belarusiska folket att ge upp ens en del av landets självständighet.

ANNONS
ANNONS

Enligt Lukasjenko kommer samtalen med Putin handla om ekonomiskt samarbete, energitillgång, försvar och säkerhet, uppger Reuters.

Läs även: Nato-chefen: Så pressar vi Putin till fred [Dagens PS]

Läs även: Analys: Så påverkar sanktionerna för kriget EU [Dagens PS]