Dagens PS

Soldater utan mat – Ukrainas byråkrater stoppar pengarna i fickan

ukraina
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett möte med nordiska- och baltiska utrikesministrar, bland annat Sveriges utrikesminister Tobias Billström. Foto: Kiur Kaasik/Delfi Meedia
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 27 feb. 2023Publicerad: 27 feb. 2023

Försvarsministeriet i Ukraina skakas av den största korruptionsskandalen sedan krigets början. Matnotan för de höga myndighetscheferna blev rekorddyr samtidigt som soldaterna vid fronten får förlita sig på gåvor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Försvarsministeriets byråkrater verkar bara fått ökad aptit för förskingring” sade den ukrainske reportern Yuriy Nikolov som avslöjade att pengarna som skulle gå till soldaternas matransorner istället gick till korruption.

Det nya matleveransavtalet som undertecknades på natten innan julafton i fjol upprör landets befolkning: Någon har saltat notan ordentligt, och det är soldaterna vid fronten som får betala i form av mindre mat, sämre skor, färre hjälmar och skott.

Ukrainas byråkrater förråder landet

“Byråkraterna i bakgrunden kan härmed siktat på att underminera statens militära förmåga”, skriver Nikolov i en artikel som finns översatt till engelska.

Han visste att han skulle få det hett om öronen när han avslöjade det dyra cateringkontraktet för försvarsministeriet.

ANNONS

Senaste nytt

Kritiserar regeringen i krigstid

Att kritisera den egna regeringen under krigstid är tabu, rapporterar Financial Times. Och han visste att det skulle kunna leda till svårigheter för landet att få nya bidrag från utlandet för att försvara sig mot Ryssland eftersom en central figur i skandalen var försvarsminister Oleksij Reznikov.

Han sökte kontakt med försvarministeriet för att diskutera saken. Men de ville inte ha något samtal och på måndagen den 23 januari publicerade han rapporten.

ANNONS

Ukrainas försvarare får förlita sig på gåvor

Genom att gå igenom kontraktets olika utgiftsposter kunde han visa att man betalade astronomiska summor för matleveranserna av ägg och saltgurka exempelvis, ofta flera gånger högre än priset i butikerna, samtidigt som de ukrainska trupperna får för lite att äta.

Det ukrainska folket har bidragit med 500 miljoner dollar, uppkattningsvis över 5 miljarder kronor, till armén som ska gå till bland annat förnödenheter och skyddsutrustning. Samtidigt skor sig stora livsmedelsföretag på nöden vid fronten.

Klassisk korruption

Och upplägget är klassiskt i korruptionssammanhang: Leverantörerna får blåsa upp priserna på skattebetalarnas bekostnad, myndighetspersonerna som godkänt avtalet får fylla sina fickor med mutor som tack för “hjälpen”.

Att pengarna egentligen skulle gå till landets försvarares matransoner gör saken om möjligt ännu mer upprörande, skriver Financial Times.

Inflationen 26 procent – men 266 procent för militären

Matskandalen slog ner som en bomb i den ukrainska samhällsdebatten, och kom samtidigt som president Volodymyr Zelenskyj försökte övertala västmakterna att skänka resurser till försvaret.

ANNONS

Och hur troligt det är att utlandet vill stödja Ukraina står i korrelation med hur troligt det är att man slår undan benen för den korruption som plågat Ukraina sedan sovjettiden.

“Jämför man med det gamla avtalet kan man förstå att priserna gått upp i enlighet med inflationen på 26 procent. Men priset har ökat med 266 procent” skriver Nikolov i sin rapport.

Försvarsministern uttalade sig och fördömde all korruption.

“Dominoeffekt”

Det hela ledde till att myndighetspersoner avgick, i en dominoeffekt som skakade hela regeringen och presidenten uttalade sig positivt om åtgärderna efter avslöjandet:

“Det är rättvist, det stärker vårt försvar och det hjälper oss närma oss de Europieska myndigheterna” sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nya undersökningar

Reportern har bett om att få ta del av underlagen för uphandlade stövlar och skyddsvästar också, men regeringen har inte gått honom till mötes. Alla upphandingar som var offentliga innan krigsutbrottet har hemligstämplats inom försvarsministeriet sedan ett år tillbaka.

ANNONS

Läs mer om Ukraina:

Moldavien nästa mål på Putins “hit list”

Kina varnas för kamikazedrönare: Används av Ryssland

Saudiarabien skänker miljarder till Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS