Dagens PS

Skottland hindras från att rösta om självständighet

Skottland får inte rösta om självständighet
Skottlands förste minister Nicola Sturgeon valdes på ett starkt budskap om skotsk självständighet. Foto: TT
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 nov. 2022Publicerad: 23 nov. 2022

Skottland får inte hålla en folkomröstning om självständighet – inte utan att regeringen de vill frigöra sig ifrån godkänner det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skottland vill ha en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien men får inte hålla en sådan utan godkännande.

Nu har högsta domstolen i Storbritannien slagit fast att den brittiska regeringen måste godkänna en folkomröstning innan den får hållas, rapporterar CNBC.

Parlamenten “saknar befogenhet”

Högsta domstolens ordförande Lord Reed säger i ett uttalande att det skotska parlamentet inte hade befogenhet att lagstifta om frågor som är reserverade för det brittiska parlamentet, inklusive facket.

En folkomröstning hölls i september 2014 där Skottland röstade för att stanna i Storbritannien med 55 procent mot 45 procent för ett utträde.

Samtidigt har Scottish National Party, som stöder självständighet, blivit den dominerande kraften i skotsk politik och har idag majoritet.

“Klart löfte”

SNP-ledaren Nicola Sturgeon, som har tjänstgjort som Skottlands första minister sedan november 2014, har sagt att hennes parti valdes på ett “klart löfte att ge det skotska folket självständighet.”

ANNONS

Sturgeon sa i tweets efter beslutet: “Även om jag är besviken över det respekterar jag beslutet från @UKSupremeCourt – det stiftar inte lag, bara tolkar det. En lag som inte tillåter Skottland att välja vår egen framtid utan samtycke från Westminster avslöjar som myt varje föreställning om Storbritannien som ett frivilligt partnerskap och talar för Indy .”

Vill tillbaka till EU

“Skotsk demokrati kommer inte att förnekas. Dagens dom blockerar en väg till Skottlands röst som hörs om självständighet – men i en demokrati kan och kommer inte vår röst att tystas.”

En delikat fråga i sammanhanget är EU och Brexit. Skottarna röstade, i Brexit-omröstningen 2016, klart för ett fortsatt EU-medlemskap.

Det samlade 62 procent av de skotska rösterna och Nicola Sturgeon har sagt att hennes parti vill återansluta till EU så snart Skottland blivit självständigt.

Läs även: Storbritannien börjar tänka om angående Brexit 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS