”En global händelse utan motstycke” utlovas när Saudiarabiens blivande ökenkomplex ”Trojena” i Neom tar på sig värdskapet för Asian Winter Games 2029.  Det stod klart under tisdagen sedan Saudiarabien vunnit anbudet för vinterevenemanget, skriver The Guardian.

ANNONS

Det blivande värdskapet bekräftades av Saudiarabiens sportminister prins Abdulaziz bin Turki al- sa Faisal, som på Twitter tackade ”det saudiska ledarskapet och hans kungliga höghet kronprinsen” för dennes stöd till vintersporten.

Saudiarabien
Målet med projektet i området Neom är att skapa något nytt som aldrig tidigare gjorts. Till exempel skidbackar. (Bild: Neom)

Del av Saudiarabiens utvecklingsplan

Även Nadhmi al-Nasr, vd för Neom-projektet var påtagligt uppfylld över beskedet.

”Trojena kommer att ha en lämplig infrastruktur för att skapa vinteratmosfären i hjärtat av öknen, för att göra dessa vinterspel till en global händelse utan motstycke”, sade han.

Nu inleds arbetet med att rusta upp det vidsträckta ökenlandskapet inför de kommande vinterspelen. Ett arbete som beräknas stå klart 2026 och kosta 500 miljarder dollar, motsvarande 5,4 miljarder kronor.

En ansenlig summa som enligt uppgift kommer att generera i både utomhusskidåkning, en konstgjord sötvattensjö och ett naturreservat.

Ligger kronprinsen varmt om hjärtat

Så ligger projektet den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman mycket varmt om hjärtat och är en del av kungarikets utvecklingsplan ”Vision 2030”, vars mål är att omvandla landets ekonomi i grunden.

Framförallt syftar projektet till att göra något som aldrig tidigare gjorts. Till exempel skidbackar i öknen. Eller som det står att läsa på Neoms hemsida:

ANNONS
ANNONS

”Enkelt uttryckt kommer NEOM att vara en destination, ett hem för människor som drömmer stort och vill vara med och bygga en ny modell för hållbart boende, arbete och framgång”.

Läs även: Olja ger Saudiarabien högst tillväxttakt sedan 2011 [Dagens PS]