Dagens PS

Så mycket har kärnvapenhotet ökat

Kärnvapenhotet ökar markant globalt
Kärnvapenhotet har ökat markant. Tre asiatiska makter står för största ökningen – Kina, Nordkorea och Indien. (Foto: Yvonne Åsell/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Kärnvapenhotet ökar globalt med stigande militära spänningar. Asien står för den första upprustningen, enligt en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En logisk kedja bland andra är att när de militära spänningarna ökar regionalt och mellan stormakterna så ökar även kärnvapenhotet.

Internationella fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm bedömer att hotet ökar globalt men att det är i Asien den största upprustningen sker, skriver man i en pressrelease.

”En av de farligaste perioderna”

Politisk rivalitet, ekonomisk ojämlikhet, ekologiskt sönderfall och en accelererande kapprustning gör den globala situationen mer utsatt än på väldigt länge, menar Sipris direktör Dan Smith.

Det är de faktorerna som gör att han anser att mänskligheten nu befinner sig i en av de farligaste perioderna någonsin.

Sipri publicerar nu nya data om världens kärnvapenarsenaler i samband med att man lanserar sin årsbok.

Enligt institutet är det helt klart att riskerna ökat markant.

ANNONS

Senaste nytt

Tre länder i Asien

ANNONS

Sedan i fjol är det ändå varken Ryssland, USA eller någon av de västliga makterna som står för den växande kärnvapenarsenalen.

I reella tal har antalet kärnstridsspetsar till och med minskat globalt.

Däremot erfar Sipri att kärnvapenlagren har växt i Kina, Nordkorea och Indien – och även om det totala antalet kärnvapenstridsspetsar minskat har antalet operativa spetsar ökat.

Fortsätter satsa

Frankrike har fortsatt med utvecklingen av tredje generationens atomdrivna ubåtar, Storbritannien har höjt taket för sitt lager av stridsspetsar, Indien och Pakistan fortsätter utveckla nya system för att avfyra kärnvapen, och den icke-officiella kärnvapenmakten Israel tycks uppgradera en reaktor som kan användas för produktion av plutonium, rapporterar Sipri.

”Trenden kommer troligen fortsätta och sannolikt eskalera under de närmaste åren och det är utomordentligt oroande”, säger Smith.

USA och Ryssland

Globalt sett är det USA och Ryssland som står för 90 procent av världens kärnvapen. I dag finns det ändå betydligt färre kärnstridsspetsar än under kalla kriget. Dock är antalet stridsspetsar redo för användning i dag 9 585 till antalet.

ANNONS

Sipri skriver att man inte hittat några avgörande bevis på att Ryssland har placerat ut kärnvapen i Belarus, som man sagt sig ha planer på.

Vladimir Putin har tidigare satt 1 juli i år som det datum då utplaceringen ska vara genomförd.

Läs mer:

Putins allierade: “Kärnvapenkrig är oundvikligt”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS