Dagens PS

Rysslands missiler slår ut spannmål i Ukraina

Spannmål
Spannmål har hamnat i nytt fokus i kriget. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 juli 2023Publicerad: 20 juli 2023

Rysslands missiler förstör spannmålslager på Svartahavskusten efter att avtalet med Ukraina inte förlängts. Hittills har 60 000 ton spannmål förstörts i attackerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även lagringsinfrastruktur av spannmål har skadads av missilerna sedan Ryssland beslutade att inte förlänga avtalet med Ukraina, tidigare i veckan.

Enligt Ukrainas jordbruksminister Mykola Solskyi så har redan “en betydande del” av den infrastruktur som används till spannmålsexporten förstörts, berättar BBC.

Ryssland ser spannmål som utpressning

Ryssland å sin sida, ser det hela från ett annat perspektiv, där ledaren Vladimir Putin på onsdagen anklagar väst för att använda spannmålsavtalet som “politisk utpressning”.

Han kan dock tänka sig att åter igen gå med på avtalet, men bara “om alla principer enligt vilka Ryssland gick med på att delta i avtalet beaktas fullt ut och uppfylls”.

Fraktfartyg ses som potentiella hot

Samtidigt varnar nu Ryssland för att alla fraktfartyg som närmar sig ukrainska hamnar kommer ses som potentiella hot eftersom de kan transportera militär utrustning till Ukraina. Därmed är de nordvästra och sydöstra områdena av Svarta havet direkt farliga för sjöfarten, där fartyg alltså kan bli lovliga byten för ryska missiler.

På onsdagen fortsatte attackerna mot spannmålsterminaler och hamninfrastruktur i Odessa och längre ner längs Svarta havets kust till Chornomorsk.

ANNONS

Ukrainas president Volodymyr Zelensky uppger att varje missilangrepp inte bara är ett slag mot Ukraina, utan mot “alla i världen som strävar efter ett normalt och säkert liv”.

Drabbar de fattiga

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock säger samtidigt att Putin genom sina missiler släcker hoppet om ukrainskt spannmål vilket i sin tur “slår mot världens fattigaste”.

Läs även: Svenska vapen hjälper Ukraina – “otrolig skillnad”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS