Dagens PS

Rysslands hot om kärnvapen – framgång för Putin

En Rysslandskännare menar att Vladimir Putins hot om kärnvapen är ett sätt att använda dem utan att avfyra dem och att Moskva glädjer sig åt västs reaktioner
En Rysslandskännare menar att Vladimir Putins hot om kärnvapen är ett sätt att använda dem utan att avfyra dem och att Moskva glädjer sig åt västs reaktioner. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023

Förra veckan gav Rysslands president Vladimir Putin detaljer om den ryska avsikten att basera taktiska kärnvapen i Belarus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den storm av alarmistiska rapporter om vad Vladimir Putins ord betyder belyser mycket av det som är fel med västerländska reaktioner på Rysslands hot om kärnvapen, det skriver Keir Giles i CNN.

Västs reaktioner glädjer Putin

Keir Giles arbetar med Ryssland och Eurasien för Catham House, en brittisk tankesmedja för internationella frågor.

Han har även skrivit boken “Russia’s War on Everybody: And What it Means for You” och han anser att hur väst har reagerat på Vladimir Putins ord inte överraskar, utan glädjer Moskva.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Använder kärnvapen som hot

Ryssland har redan “använt” kärnvapen utan att avfyra dem, menar han, genom att komma med tomma hot om kärnvapenangrepp för att avskräcka väst från att fullt ut stödja Ukraina.

Keir Giles tycker att vi vid det här laget borde ha lärt oss att inte blanda ihop vad Vladimir Putin säger med vad Ryssland är på väg att göra eller har gjort.

Placering av kärnvapen var ingenting nytt

Vladimir Putin har inte presenterat några planer som inte redan har presenterats under 2022, det han sade förra veckan var inte nytt, det var bara datumen som var nya, skriver Keir Giles.

Det har rapporterats om att Vladimir Putin tog det här steget som svar på Storbritanniens besked att de ska förse Ukraina med tankgranater innehållande utarmat uran, men det var inte det som utlöste de omarbetade planer som presenterades på lördagen.

I en intervju som rysk tv släppt säger Vladimir Putin att det var en mångårig plan som låg utanför sammanhanget av Storbritanniens tillkännagivande.

ANNONS

Putin vill nå maximal skrämselpotential

Keir Giles skriver att det inte råder någon tvekan om att Vladimir Putin kommer försöka utvinna maximal skrämselpotential från att flytta fram system för långdistansmissiler så att de kan hota större områden i Europa.

Ryssland lärde sig redan för länge sedan att omnämnanden av militära utplaceringar inte behöver vara nya för att de ska vara effektiva, det skriver Keir Giles i CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nato fördömer Putins kärnvapenretorik

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS