Ryssland kan tvingas återuppbygga Ukraina

Uppdaterad: 30 juni 2023Publicerad: 30 juni 2023
Ryssland: Kriget kostar 9 miljarder – om dagen
Det kommer kosta miljarder att bygga upp Ukraina igen, och Ryssland kan snart få betala för det. Foto: TT

Att återuppbygga Ukraina kommer kosta hundratals miljarder dollar. Upp till hälften av den kostnaden kan komma från frysta ryska tillgångar. Så då kommer Ryssland isåfall tvingas betala för återuppbyggnaden av det sönderbombade landet.

ANNONS
ANNONS

Världsbanken uppskattar att det kommer kosta minst 400 miljarder dollar att återuppbygga Ukraina. Hälften av den summan kan Ryssland ofrivilligt vara med och betala genom frysta tillgångar. Det gäller bara att hitta smidiga sätt som det kan ske på, uppger CNN.

Använda räntan till att återuppbygga Ukraina

Nu ser EU över hur det hela kan gå till, och ett sätt är ett använda räntan på de frysta ryska tillgångarna, samtidigt som man inte rör tillgångarna. Räntan kan uppgå till runt tre miljarder euro om året enligt Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid, som leder EU:s arbete med de ryska frysta tillgångarna.

“Det är det bästa sättet att använda dessa tillgångar i enlighet med EU och internationell lag”, säger han.

Det tycker även jurister från EU-kommissionen och tillsammans ska de komma fram till ett beslut hur tillgångarna ska användas inom några veckor.

Sedan kriget startade har runt hälften av Rysslands valutatillgångar frysts, vilket rör sig om runt 300 miljarder euro, varav cirka 200 miljarder euro nu finns inom EU. Det Belgienbaserade finansbolaget Euroclear håller de största summorna på sina konton, som bolaget säger växer rekordsnabbt på grund av räntan. Detta är pengar som egentligen skulle ha betalats ut till ryska bankkonton – men som på grund av sanktioner på olika sätt har frysts och därmed sitter fast och genererar fortsatt ränta.

ANNONS
ANNONS

EU bör använda pengarna

Lettlands premiärminister Arturs Krišjānis Kariņš uppgav på torsdagen att detta är viktiga pengar som EU bör utnyttja, vilket han beskriver som “lågt hängande frukt”.

“Vi måste hitta en rättslig grund att använda och mobilisera dessa tillgångar för att hjälpa betala för skadorna som Ryssland orsakar i Ukraina.”

Läs även: Wagnergruppen nobbar Ukraina – vägrar skriva nytt avtal

Läs även: Ukrainas nya supervapen: En distans-drönare

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.