Ryska journalister utomlands fortsätter att publicera nyheter om kriget. De fick munkavle, stämplades som utländska agenter och kriminella – men fortsätter arbetet med att informera sina landsmän i exil.

ANNONS

För att kunna rapportera om kriget i Ukraina måste ryska journalister riskera sin frihet, eller fly utomlands. Att ens använda ordet ”krig” i nyhetsrapportering kan ge 15 års fängelse.

Minst 500 journalister har lämnat Ryssland sedan landet invaderade Ukraina i februari i år, uppger The Economist.

Jobbar ute i Europa

Från olika platser i Europa – Riga, Tblisi, Vilnius, Berlin, Amsterdam – fortsätter de att leverera nyheter till en stor publik i Ryssland.

”Vårt jobb i dag är att överleva och inte låta våra läsare kvävas”, säger Ivan Kolpakov, chefredaktör för nyhetssajten Meduza enligt The Economist.

Vårt jobb i dag är att överleva och inte låta våra läsare kvävas

ANNONS
ANNONS

Ryska regimen censurerar

Meduza har rapporterat om massakern i Butja. Man har berättat om det stora antal fångar som pressats till att gå med i Wagnergruppen, som finansieras av Vladimir Putins vän, oligarken Yevgeny Prigozhin. 

För den ryska regimen är det viktigt att undertrycka riktiga nyheter. De nyhetsförmedlare i Ryssland som inte är statskontrollerade har enorma begränsningar, och sedan invasionen av Ukraina har regimen lyckats belägga de flesta självständiga mediekanalerna med munkavle.

TV-sändning via Youtube

Åtta dagar efter att kriget startade blev det svart i rutan för den mest kända självständiga tv-kanalen, Dozjd. Nu är tv-kanalen igång igen, baserad i Lettland. Man sänder via Youtube, och har runt 20 miljoner tittare i månaden, de flesta i Ryssland.

Radiostationen Echo hade fem miljoner lyssnare, och tystnade samma dag som Dozjd. Nu sänder man via en smartphone-app och på Youtube.

Använder VPN

Många nya digitala kanaler publicerar journalistik som kan ses i Ryssland. Ryska befolkningen hittar nyheterna via appar och VPN.

ANNONS
ANNONS

Före kriget låg Ryssland på plats 40 i VPN-användande, nu är landet på första plats på listan, uppger The Economist.

Läs även: Vapenindustrin blomstrar i Östeuropa i krigets spår [Dagens PS]

Läs även: Kreml möter ökande ilska från kvinnor [Dagens PS]