Dagens PS

Vapenindustrin blomstrar i Östeuropa i krigets spår

Vapenindustrin blomstrar i Östeuropa i krigets spår
Det blodiga kriget i Ukraina ger ett uppsving för vapenindustrin i Östeuropa. Foto: TT
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 nov. 2022Publicerad: 24 nov. 2022

Vapenindustrin i Östeuropa blomstrar när man bidrar till att beväpna Ukraina. Nu hoppas företagen på att hitta fler nya marknader när försvarsutgifterna ökar i hela Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Östeuropas vapenindustri tar fram vapen, artillerigranater och andra militära förnödenheter i en takt som inte skådats sedan det kalla kriget.

Den konkreta anledningen nu är, naturligtvis, Rysslands angreppskrig mot Ukraina.

Östeuropa levererar utrustning

Samtidigt är exempelvis den tjeckiska försvarsindustrin i ett guldläge där man både kan producera och serva vapen från Sovjet-tiden likväl som vapen och system av Nato-standard, skriver Reuters.

Idag är tjeckiska och polska företag stora leverantörer av militär utrustning till Ukraina.

Allierade har försett Kiev med vapen och militär utrustning sedan Ryssland invaderade sin granne den 24 februari och tömde sina egna lager på vägen.

ANNONS

Senaste nytt

Mest från väst tidigare

USA och Storbritannien stod för det mest direkta militära biståndet till Ukraina mellan 24 januari och 3 oktober, enligt Kiel Institute for the World Economy, med Polen på tredje plats och Tjeckien på nionde plats.

ANNONS

“Med hänsyn till verkligheten i det pågående kriget i Ukraina och den synliga attityden från många länder som vill öka sina försvarsbudgetar, finns det en verklig chans att ta sig in på nya marknader och öka exportintäkterna under de kommande åren”, säger Sebastian Chwalek, vd för polska PGZ.

Vapenindustrin investerar

Statsägda PGZ kontrollerar mer än 50 företag som tillverkar vapen och ammunition – från pansartransportörer till obemannade luftsystem – och har andelar i dussintals fler.

Man ska nu investera upp till 8 miljarder zloty (drygt 18,4 miljarder kronor) under det kommande decenniet, mer än det dubbla målet från förkrigstiden.

Tömde lagren på Sovjetvapen

Omedelbart efter Rysslands attack började vissa östeuropeiska militärer och tillverkare tömma sina lager på Sovjet-tidens vapen och ammunition som ukrainarna kände till, medan Kiev väntade på Nato-standardutrustning från väst.

I takt med att dessa lager har minskat har vapentillverkarna ökat produktionen av både äldre och modern utrustning för att hålla förråden flytande.

PGZ ökar produktionen

ANNONS

Strömmen av vapen har hjälpt Ukraina att pressa tillbaka ryska styrkor och återta delar av territorium.

Sebastian Chwalek säger att PGZ nu skulle producera 1 000 bärbara Piorun manpad luftförsvarssystem 2023 – inte alla för Ukraina – jämfört med 600 2022 och 300 till 350 tidigare år.

Läs även: Goda betyg för svenska vapen i Ukraina 

Läs även: Analys: Flata politiker stoppar Gripen-affärer 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS