Dagens PS

Republikanerna tar över representanthuset i USA

Representanthuset
Republikanerna och demokraterna får samsas om makten i kongressen i USA. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 nov. 2022Publicerad: 17 nov. 2022

Efter mer än en veckas räknande av röster står det nu klart att republikanerna får kontroll om representanthuset i kongressen i USA. Det betyder att de två stora partierna i landet får samsas om makten. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s så kallade mellanårsval blev betydligt jämnare än vad opinionsundersökningarna förutspådde före valet. President Joe Bidens parti demokraterna lyckades oväntat behålla kontrollen om senaten, den ena av kongressens två kammare.

Men nu står det klart att republikanerna tar över den andra kammaren, representanthuset, efter att ha säkrat en majoritet på 218 platser. Demokraterna har just nu 211 platser, och sex platser återstår att dela ut där valresultatet fortfarande är för osäkert för att slå fast en segrare.

Den nya majoriteten i representanthuset blir historiskt liten och kräver samarbete med den demokratiska senaten och presidenten för att få något gjort.

President Joe Biden har gratulerat republikanernas nuvarande minoritetsledare i representanthuset, Kevin McCarthy, till valsegern med ett uttalande om att han är “redo att arbeta med republikanerna i huset för att leverera resultat för arbetande familjer”, rapporterar New York Times.

“Det amerikanska folket vill att vi ska få saker gjorda för dem”, skriver presidenten.

“Epoken med demokraternas enpartistyre i Washington är över”, säger Kevin McCarthy.

Läs även: Trump vill bli president igen – men flera hot hägrar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS