Putins många "idioter" – bland Europas politiker

Uppdaterad: 05 juli 2023Publicerad: 05 juli 2023
Experter om kriget i Ukraina: Det händer 2023
Putin har många vänner i Europa. Foto: TT

Ryssland och Vladimir Putin har trots motståndet från EU fortfarande stöd från många håll bland Europas politiker. Det stödet kan öka beroende på hur kriget i Ukraina går framöver.

ANNONS
ANNONS

Trots sanktioner mot Ryssland och EU:s militära stöd till Ukraina så är hoppet inte helt ute för Vladimir Putin på den politiska kartan. Mycket hänger givetvis på hur det går i kriget framöver men faktum är att den ryske presidenten redan har oväntat mycket stöd från många håll, och det kan öka om Ryssland avancerar i Ukraina, berättar The Economist.

Putins “idioter” är många

Europas “användbara idioter” var term som kom till under under kalla kriget för omedvetna allierade till kommunismen. Det begreppet har fått ny vind genom kriget i Ukraina, där Putin faktiskt även han har en rad allierade inom Europas gränser.

En som kanske har utmärkt sig särskilt mycket som Putins vän är Viktor Orban, Ungerns premiärminister. Han har gång på gång sagt att EU måste fortsätta sin handel med Ryssland, bland annat på energiområdet och avbryta sanktionerna. Grannen Österrike har också ökat sin handel med Ryssland, och hävdar att man är en brygga mellan öst och väst.

Att avbryta handeln med Ryssland kostar länder som Grekland, Serbien och Turkiet alldeles för mycket, så det finns inte på kartan att ens tänka den tanken fullt ut menar länderna.

ANNONS
ANNONS

Sanktioner är verkningslösa

De näst största partierna i både Italien och Frankrike uppger att de ryska sanktionerna är verkningslösa och bör avbrytas. Neutrala Schweiz vill inte se att vapenleveranserna till Ukraina fortsätter och har därför blockerat att 96 Leopard-stridsvagnar lämnar Italien där de nu sitter fast.

Även Sverige är en av Putins idioter sedan koranbränningarna som bekant har förargat Turkiet och därmed försvårat Sveriges Natoplaner. När Putin besökte ryska Dagestan förklarade han att det enligt rysk lag är ett brott att vanhelga en helig sak.

Läs även: Volodymyr Zelenskyj: ”Hela världen vill döda Putin”

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.