Dagens PS

Putins huvudbry: Ukrainas nya motoffensiv – österut

putins
En hårt åtsatt president. Foto: Mikhail Metzel/AP.
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 19 okt. 2023Publicerad: 19 okt. 2023

President Putins ilska fortsätter mot de ukrainska motangreppen som gjort bort Ryssland så fullständigt. Nu beskriver han Ukrainas nya motoffensiv – öster om Cherson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands president Vladimir Putins fördömmande av Ukrainas försvar av sitt eget land har alltid beskrivit som dumdristigt eller misslyckat. Men motståndet fortsätter orsaka huvudbry för den ryske presidenten, glåporden till trots.

Överraskning i södra länen

I dagarna uttryckte presidenten oro för en ny motoffensiv – öster om Cherson City och den stora Dneprofloden som delar landet i öst och väst.

Det rör sig om bland annat ett antal förband som ska ha tagit sig över floden Dnepro under måndagen eller tisdagen i ett amfibiskt anfall, understödda av flottan, och saboterat eller försökt sabotera rysk utrustning på östra sidan om floden.

Dnepro är ett av Ukrainas största landmärken, och Cherson City var den enda stora staden som Putin lyckades erövra öster om floden i och med invasionen av Ukraina i fjol.

ANNONS

Senaste nytt

En hastig reträtt…

Men redan sommaren 2022 återtogs staden av Ukraina tack vare skickligt manövrerande och strategisk artillerield mot försörjningsleden och broarna över den väldiga floden. Det gjorde det omöjligt för Ryssland att hålla kvar staden, och garnisonen tillika ockupationsstyrkan i Cherson riskerade att omringas och tillfångatas om de inte backade över Dnepro – i säkerhet på östra sidan.

En andra motoffensiv

ANNONS

En förhoppning för Ukraina och dess allierade hade varit att sommaroffensiven skulle ha slagit en kil genom de ockuperade områdena, och på så vis skurit av stora delar av de markarealer som Putin ockuperat i Ukrainas södra län Zaporizjzja och Cherson. Tack vare effektiva minfält och luftherravälde i de ockuperade områdena har Putins reträtt gått långsammare än vad många analytiker hoppades på vid sommarens början.

Att Ukraina skulle angripa Putins styrkor över Dneprofloden var dock oväntat. Vladimir Putin har kallat angreppen i Pidstepne och Poyma, några få mil öster om Cherson City i södra Ukraina, för “Ukrainas nästa motoffensiv”, och som vanligt säger han att motoffensiven varit ett misslyckande.

Växande oro

Men flera ryska militärbloggare är oroliga för attackerna. Man har inte misstänkt att det skulle ske några angrepp över floden, och därför har de skickligaste förbanden flyttats österut för att delta i försvaret i Zaporizjzja och Donetsk län exempelvis. Det gör att de oerfarna försvarsstyrkorna som befinner sig i den nyöppnade fronten vid floden Dnepros östra stränder inte nödvändligtvis är särskilt förberedda, utrustade, understödda eller villiga att kämpa mot Ukrainas styrkor.

Enligt ryska källor som sympatiserar med Putins krig lyckades man tvinga de ukrainska förbanden på reträtt, skriver ISW.

Läs mer om Putins krig:

Ryssarnas senaste uppror mot Putin: Går på Barbie – Dagens PS

ANNONS

Så gynnas Putin av kriget mellan Israel och Hamas – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS