Snart går Rysslands invasion av Ukraina in på sitt andra år och Vladimir Putins förändring av det ryska samhället går på högvarv.

ANNONS

Rysslands president Vladimir Putin har skapat ett förtryck som inte har setts i Ryssland sedan Yuri Andropov regerade i dåvarande Sovjetunionen i början av 1980-talet, det rapporterar Bloomberg.

”Traditionella värderingar” i lagen

Vladimir Putin låter nu fängsla medborgare för minsta antydan av ifrågasättande av hans officiella linje, som är en blandning av rysk och sovjetisk nostalgi.

Den officiella linjen har nu tagits in i ryska skolors och universitets läroplaner. Skådespelare, konstnärer och författare har jagats bort från sina jobb för att så mycket som ha föreslagit kritiska åsikter.

Utställningar och konstnärliga verk har ersatts av nya som rensats så att de följer de nysovjetiska ”traditionella värderingar” som Vladimir Putin skrivit in i lagen.

Skolbarn fördömer lärare

Det har gått så långt att skolbarn fördömer lärare och församlingsmedlemmar fördömer präster, för att de föreslår fred i stället för krig.

ANNONS
ANNONS

För att stärka stödet för den officiella linjen har Vladimir Putins regering delat ut kontanter till Rysslands fattiga regioner och stängt de få återstående medier som vågade utmana statens version av det som händer.

Skyller konflikten på USA

Vid iscensatta evenemang som de statliga medierna överdådigt bevakar hänvisar Vladimir Putin sällan direkt till kriget och vidhåller bilden av att det är långt borta.

I sitt tal om nationen i veckan lyfte han fram ekonomiska framgångar, renoverade kliniker och nya välfärdsförmåner samt skyllde konflikten med Ukraina på USA och dess allierade.

Han erbjöd nya förmåner till krigsveteraner och deras familjer och framhöll att stridserfarenhet är ”livets bästa skola” och någonting som är värdefullt.

Majoritet av ryssarna redo att slåss

Hittills fungerar Vladimir Putins budskap, invasionen har visserligen dragit ut på tiden mycket mer än de få dagar Kreml hoppades på från början.

Och trots att antalet offer i kriget har ökat till tiotusentals säger en majoritet av ryssarna, enligt oberoende undersökningar, att de är redo att fortsätta slåss, det skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Enligt en Kreml-konsult vill endast cirka en femtedel av ryssarna få ett snabbt slut på kriget om det skulle innebära att Ryssland erkänner nederlag.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Putin: Ukraina startade kriget – inte vi [Dagens PS]