Dagens PS

Debatt med Trump & Biden: Gubbhån och tysta mickar

Donald Trump och Joea Biden
Den demokratiske presidenten Joe Biden och den republikanske expresidenten Donald Trump, som USA:s presidentval den 5 november väntas stå emellan. Den 27 juni möts de för valrörelsens första debatt. (Foto: TT/AP)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 23 juni 2024Publicerad: 23 juni 2024

Det blir inga öppningsanföranden och ingen publik. Och när den ene pratar stängs den andres mikrofon av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reglerna är tydliga för det som beskrivits som årets tv-debatt, den mellan USA:s president Joe Biden och expresident Donald Trump.

Både Trump och Biden har gett grönt ljus för riktlinjerna inför den första av valrörelsens två debatter. Den hålls i Atlanta i Georgia under natten till fredag svensk tid.

Nyhetskanalen CNN, som arrangerar tillställningen, meddelar vidare att respektive kandidats plats på scenen avgörs genom att singla slant.

I talarstolen får enbart papper, penna och en flaska vatten förekomma. Och under den 90 minuter långa sändningens två reklampauser får debattörerna inte ha kontakt med sina medarbetare.

Det innebär att träning är A och O.

Man måste vara redo för det otänkbara. Målet med (inför-)processen är att förbereda president Biden på att riktiga hemskheter kan komma ur Donald Trumps mun, säger Kate Bedingfield, tidigare kommunikationschef i Vita huset och en av dem som jobbade med Joe Biden inför debatterna 2020, till The New York Times.

“Fyllas av kemikalier”

Att språket kan bli hårt har Trumprådgivaren Jason Miller redan gett prov på.

ANNONS

“Han (Trump) behöver inte programmeras av sina anställda eller fyllas med kemikalier till skillnad från Joe Biden”, säger han i ett uttalande enligt nyhetssajten Politico.

I stället slår Trump två flugor i en smäll, enligt Miller. Han förbereder sig genom att ställa frågor till politiker och experter – varav flera har nämnts i spekulationerna kring vem Trump utser till sin vicepresidentkandidat.

“President Trump gör ett antal tuffa intervjuer varje vecka och levererar långa kampanjtal ståendes på massmöten, vilket visar på uthållighet på elitnivå”, säger Miller som arbetat med expresidenten sedan valrörelsen 2016.

ANNONS

Senaste nytt

Ålder – och krig

Utspelet ger en föraning om att åtminstone en av herrarna kommer att ge den andre kängor för hans ålder – ett återkommande tema under valrörelsen.

Demokraten Joe Biden är 81 år, fyra år äldre än Trump. De senaste veckorna har Republikanerna publicerat flera filmklipp som ifrågasätter hans mentala hälsa.

Biden å sin sida beskriver i kampanjfilmer Trump som en självisk man och påminner om att han nyligen fälldes för bokföringsbrott.

Presidenten har flängt mellan Vita huset, D-dagsfirande i Frankrike, G7-möte i Italien, kampanjmöten i Kalifornien och Delaware, där en rättegång hållits mot hans son Hunter.

ANNONS

Men under helgen drog han sig undan på presidentlantstället Camp David med mångårige rådgivaren Ron Klein för debattförberedelser.

De två lär fokusera extra mycket på ekonomin, invandring, abortfrågan och världens krig, ämnen som väntas dominera valrörelsen.

Fakta: Biden, Trump och debatterna

Den demokratiske presidenten Joe Biden och den republikanske expresidenten Donald Trump, som USA:s presidentval den 5 november väntas stå emellan, skapade stora rubriker i maj.

Detta då de meddelade att de frångår traditionen med tre debatter under valrörelsen, arrangerade av en särskild opolitisk kommission.

I stället var duon överens om två debatter, den 27 juni och den 10 september.

Både Biden och Trump är generellt impopulära bland väljarna. Trump har ett litet opinionsövertag: I nuläget har expresidenten ett nationellt stöd på 45,8 procent jämfört med 45 procent för Biden, enligt en sammanställning av aktuella mätningar.

Trump leder över Biden i samtliga sju vågmästarstater, platser där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet och där valet i realiteten avgörs.

ANNONS

Källa: Real Clear Politics

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS