Dagens PS

Polens utrikesminister pekar ut Rysslands lögner

I ett tal i FN:s säkerhetsråd gav Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski Rysslands FN-ambassadör svar på tal om den ryska invasionen av Ukraina
I ett tal i FN:s säkerhetsråd gav Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski Rysslands FN-ambassadör svar på tal om den ryska invasionen av Ukraina. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

Polens utrikesminister har en benägenhet att säga vad han tycker, något som ofta ger honom problem, nu har dock hans frispråkighet hyllats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid ett möte i FN:s säkerhetsråd i fredags gjorde Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski sensation med sitt syrliga hån av Rysslands revanschism, det skriver Bloomberg.

Radoslaw Sikorskis karriär har definierats av att han är rakt på sak och det har ofta gjort att han hamnat i hetluften, något som väckt frågor om huruvida det är lämpligt att han är polens toppdiplomat.

Hans tal i säkerhetsrådet kan dock bli ett framstående ögonblick i debatten om kriget i Ukraina.

Gav svar på tal

Radoslaw Sikorski höll ett fyra minuter långt tal för att “rätta till” Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzias uttalanden med Kreml-påståenden som han upprepade gånger använt för att rättfärdiga invasionen av Ukraina.

I sitt tal tog Radoslaw Sikorski upp de historiska rysk-polska relationerna och påminde om hur Sovjetunionen tillsammans med Nazityskland attackerade Polen 1939.

Han sade i sitt tal att för varje gång Ryssland invaderats har hon själv invaderat tio gånger.

“Men det finns goda nyheter. Efter varje misslyckande blev det reformer”, sade han, skriver Bloomberg.

ANNONS

Han sade att Ryssland säger att väst på något sätt försöker övertyga världen om att Ryssland aldrig kan besegras.

“Tja, Ryssland vann inte Krimkriget, det vann inte det rysk-japanska kriget, det vann inte första världskriget, det vann inte slaget om Warszawa, det vann inte i Afghanistan och det vann inte det kalla kriget”, sade han, skriver Polens utrikesdepartement.

ANNONS

Senaste nytt

Lovordades

Han levererade sitt slagfärdiga tal med självförtroende och talet lovordades. Carl Bildt kallade det för en klassiker och sade att det inte finns mycket kvar av Ryssland efter det.

Den brittiska historikern Timothy Garton Ash beskrev talet som “minnesvärt”.

“Bravo Radek. Vi förväntade oss inget mindre av dig”, skrev den före detta tyska diplomaten och tidigare chefen för säkerhetskonferensen i München, Wolfgang Ischinger, i ett inlägg på X.

Läs mer: Två år av krig: “Ryssland förändrat i grunden” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS