Över 600 lobbyister från olje- och bensinjättarna deltar vid FN:s klimatkonferens COP27. Det gör fossillobbyisterna till en större delegation än alla enskilda länders – förutom Förenade arabemiraten.

ANNONS

Det är ”ett skruvat skämt” anser klimataktivister och organisationer.

När FN:s klimatmöte COP27 genomförs i Egypten är det med 35 000 deltagare från nästan 200 länder.

Under två veckor ska de diskutera gemensamma åtgärder mot klimatkrisen.

Nu har deltagarna kartlagts och det visar sig att 636 av de delegater som samlas på semesterorten Sharm el-Sheikh vid Röda havet, är lobbyister för olje- och fossila bränsle-industrin, rapporterar CNBC.

Näst störst av alla

Det innebär, exempelvis, att delegaterna från industrin knutna till fossila bränslen är fler än någon nationell afrikansk delegation, trots att klimatmötet kallats ”Africa COP”.

ANNONS
ANNONS

Faktum är att lobbyisterna är den största enskilda delegationen efter Förenade Arabemiratens 1 070 delegater men alltså större än alla andra länders.

Det är en kraftig markering av hur intensivt fossilbränsleindustrin vill styra debatten, säger klimataktivister som hos CNBC säger att det lägger grunden för att COP27 ska bli ”en festival av fossila bränslen och deras förorenande vänner, uppbyggd av den senaste tidens stora vinster.”

Forskare gick igenom FN:s preliminära lista över namngivna deltagare för att räkna antalet registrerade individer som antingen agerar på uppdrag av fossilbränsleindustrin eller som är direkt anslutna till olje- och gasbolag, som BP, Shell och Chevron.

”När tiden rinner ut för att avvärja klimatkatastrofen, måste stora samtal som COP27 absolut främja konkreta åtgärder för att stoppa de giftiga metoderna för fossilbränsleindustrin som orsakar mer skada på klimatet än någon annan industri”, säger en talesperson för grupperna till CNBC.

”Den extraordinära närvaron av denna industris lobbyister vid dessa samtal är därför ett skruvat skämt på bekostnad av både människor och planet”, tillade talespersonen.

ANNONS
ANNONS

”Inte trovärdigt”

En uppsjö av stora FN-rapporter som publicerats under de senaste veckorna gav en dyster bedömning av hur nära planeten är oåterkallelig klimatnedbrytning, och varnar för att det inte finns någon ”trovärdig väg” på plats för att begränsa global uppvärmning vid den kritiska temperaturtröskeln på 1,5 grader Celsius.

”Det har varit mycket läpparnas bekännelse till att detta är den så kallade afrikanska COP, men hur ska du ta itu med de fruktansvärda klimatpåverkan på kontinenten, när delegationen för fossila bränslen är större än i något afrikanskt land”, säger Philip Jakpor från Corporate Accountability and Public Participation Africa.

Läs även: Tre viktiga frågor under FN:s klimatmöte COP27 [Dagens PS]