Dagens PS

Nytt åtal ökar pressen på Trump

Donald Trump
Hmmm, hur ska jag få fram pengarna? Det börjar bli svettigt för Donald Trump. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 aug. 2023Publicerad: 15 aug. 2023

USA:s förre president Donald Trump och 18 andra personer åtalas i delstaten Georgia för utpressning i syfte att vända valförlusten 2020.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pressen stigen på USA:s tidigare president.

Åtalet i Georgia väcks av Fulton Countys distriktsåklagare Fani Willis och ökar de rättsliga problemen kring Trump.

I det 98-sidiga åtalet listas 19 åtalade och 41 brottsanklagelser.

Åtalet i delstaten Georgia rymmer utöver Donald Trump 18 andra personer. (Foto: TT)

Samtliga åtalade anklagas för utpressning och de brott de åtalas för har ett straffvärde upp till maximalt 20 års fängelse.

Trumps tidigare stabchef

Bland de andra åtalade återfinns Mark Meadows, Trumps tidigare stabschef i Vita huset, och advokaterna Rudy Giuliani och John Eastman.

“Trump och de andra åtalade som åtalas i det här åtalet vägrade acceptera att Trump förlorade, och de gick medvetet och medvetet med i en konspiration för att olagligt ändra valresultatet till Trumps fördel”, står det i åtalet.

ANNONS

Utgångspunkten för åtalet är det telefonsamtal 2 januari 2021 där expresidenten uppmanade Georgias högste ansvarige valtjänsteman, Brad Raffensperger, att “hitta” tillräckligt med röster för att vända Trumps knappa förlust i delstaten till en vinst.

Raffensperger avböjde att göra det.

ANNONS

Senaste nytt

Fyra dagar senare

Trumps anhängare stormade den amerikanska Capitolium fyra dagar senare i ett misslyckat försök att hindra den folkvalda församlingen att stadfästa Bidens seger.

Åtalet citerar ett antal brott som expresidenten eller hans medarbetare påstås ha begått, inklusive att falskeligen vittna för lagstiftare om att valfusk hade förekommit och att uppmana statliga tjänstemän att bryta mot deras ed genom att ändra valresultatet.

Brott mot valsystem

Åklagare hänvisade också till brott mot ett röstsystem i ett grevskap i Georgia på landsbygden och trakasserier av en valarbetare som blev fokus för konspirationsteorier.

Åtalet sträcker sig över delstatsgränserna och hävdar att rådgivare, inklusive Giuliani och Meadows, förde konspirationen vidare genom att ringa tjänstemän i Arizona, Pennsylvania och på andra ställen, för att försöka ändra resultatet i dessa delstater.

ANNONS

Trump förnekar

Trump har förnekat alla brott och anklagar distriktsåklagaren och demokraten Fani Willis för att driva åtalet av politiska skäl.

Den fråga som nu är i fokus är hur anklagelserna påverkar den stundande valkampanjen 2024.

Strateger menar att även om anklagelserna kan stärka det republikanska stödet för Trump, kan de skada honom i nästa års val eftersom han då behöver locka över mer oberoende väljare, skriver Reuters.

Mindre benägna

Hans ledning över andra republikanska kandidater har ökat sedan de tre tidigare åteln mot honom väcktes, enligt Reuters/Ipsos undersökningar.

I en undersökning i juli sade dock 37 procent av de oberoende väljarna att åtalen gör dem mindre benägna att rösta på sin forne favorit.

Nytt åtal: “Trump attackerade grunden för USA” – Dagens PS

ANNONS

Trump skämtar om domen om sexuellt utnyttjande – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS