Både Ungern och Slovakien har ökat sitt beroende av rysk energi – trots att det finns gott om alternativ. Valet har länderna tjänat hundratals miljoner på.
Ny rapport: Ungern och Slovakien kan sluta importera rysk energi


Mest läst i kategorin
EU:s planer på att sluta använda rysk energi innebär inte en energisäkerhetsrisk för Ungern och Slovakien – men det kan kosta de Kremlvänliga länderna hundratals miljoner i vinster, enligt ny forskning som Politico skriver om. Faktum är att de två grannländerna har gott om alternativ till rysk olja och gas. De vill bara inte utnyttja dem. Istället har båda länderna använt sig av sanktionsundantag för att öka sitt beroende av ryskt bränsle.
Läs mer: Nytt maktskifte hotar europeiskt stöd till Ukraina. Dagens PS
Krigskassa får miljarder från export av energi
Ryssland får stora inkomster från gasen de exporterar till Slovakien och Ungern. Pengar som går in i landets krigskassa efter deras fullskaliga invasion av Ukraina 2022. De båda EU-ländernas gasimport har inneburit 5,4 miljarder euro i skatteintäkter enbart på råolja, enligt Crea.
“Ungern och Slovakien visar inga verkliga tecken på att frikoppla sig från rysk råolja, trots att EU:s lagtext anger att detta är syftet med undantaget”, konstaterar Creas forskare och fortsätter:
“Ungern ökade sitt beroende av rysk råolja från 61 procent före invasionen till 86 procent 2024, och Slovakien förblev nästan 100 procent beroende av leveranser från Moskva”.

EU-förslag om förbud på gång
Just nu förbereder EU ett förslag om att helt avsluta alla ryska energiförbindelser. Ungern och Slovakien protesterar mot förslaget och anser att det kommer att höja priserna för konsumenterna och äventyra båda ländernas tillgång till energi.
Under onsdagen kom de båda länderna med ett gemensamt uttalande i frågan. De sade sig vara allvarligt oroade över förslaget, hänvisade till logistiska hinder och varnade för “högre och mer volatila energipriser”, rapporterar Politico.
Alternativ finns det gott om
Men uttalandet tillbakavisas av Creas forskare. Enligt dem håller inte argumenten. De hade till exempel istället kunna importera olja från Kroatien via Adria-pipelinen, påpekar Crea . Det ungerska energibolaget Mol har kapacitet att raffinera råolja som kommer från andra håll. Utöver den alternativa lösningen finns ett överflöd av naturgas från länder som USA och Qatar tillgängligt på den centraleuropeiska marknaden.
Frågan kommer debatteras ytterligare och ställas på sin spets under de kommande månaderna, med tanke på EU-förslaget om lagstiftning för att gradvis förbjuda ryska gaskontrakt.
Läs också: EU-länder protesterar mot gasförslag: “Ekonomiskt självmord”. Realtid

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.