Det råder något av en exportboom mellan Kina och USA när tullpausen nu är ett faktum.
Ny exportboom mellan Kina och USA i tullpausen


Mest läst i kategorin
90 dagar började gälla förra veckan.
Att tullpausen mellan USA och Kina är på plats märks nu tydligt genom den exportboom som tar fart.
Tullpaus på plats
Varor som har hamnat i något av en limbo under våren kan nu skeppas i båda riktningar, där både USA och Kina förra veckan klubbade igenom den 90-dagar långa tullpausen efter långa möten i Schweiz.
Nu har tullarna på kinesiska varor som kommer in i USA sänkts från 145 till 30 procent och för USA:s varor som skickas till Kina gäller i del flesta fall 10-procentiga tullar, från tidigare 125 procent, enligt CNN.
Det har lett till att många bolag i båda länderna nu snabbt vill se till att skicka sina varor inom den gällande tullpausen, eftersom ingen vet vad som sker efteråt.
”Oavsett hur framtida förhandlingar slutar måste företagen ta vara på detta 90-dagars fönster”, säger Ge Jizhong, ordförande för det stora tullombudsföretaget Shanghai Xinhai Customs Brokerage.
Exportboom tar fart
Bolagen har därmed skapat en tillfällig exportboom.
”Amerikanska bolag kommer skynda sig att fylla på sina lager inom 90 dagar, och kinesiska företag kommer också att skynda sig att skeppa varor och tömma sina lager.”
Stor efterfråga
Efterfrågan från den amerikanska marknaden är nu så stor att de kinesiska bolagen arbetar dag och natt för att kunna möta den i tid, inom 90-dagars fönstret.
Greg Mazza äger ett belysningsföretag i Connecticut, och han är en av dem som nu “agerar snabbt” för att ta emot lager som tidigare tillverkats i Kina men inte skickats på grund av de ökande tullarna.
”Vi har nu släppt iväg många containrar, eller så håller de på att frisläppas, och vi lägger också nya beställningar”, säger han.
Drabbar de amerikanska konsumenterna
Tullarna är dock fortfarande dyrare nu än de var tidigare och det är även kostnaderna för att skicka containers – där priset i många fall har ökat med 50 procent – en allt högre prislapp som kommer synas hos de amerikanska konsumenterna.
Stressen är nu stor för bolagen att hinna skicka varor mellan Kina och USA, och tvärtom.
Många är nervösa att de inte kommer tömma sina lager innan tullpausen löper ut.
Blickar mot nya marknader
Osäkerheten är utbredd och många amerikanska bolag blickar mot nya marknader i andra asiatiska länder som Vietnam, och för Kinas del vill fler etablera sina fabriker i Europa.
Vivi Tong har en fabrik i Zhejiang-provinsen som tillverkar fjärrstyrda bilar som säljs av stora detaljhandelskedjor i USA.
“Vi arbetar hårt för att expandera till nya marknader, särskilt Europa, där våra beställningar har ökat med nästan 20 procent”, säger hon.
“Vi måste expandera.”
Läs även:
Så ska USA bryta Kinas järngrepp. Dagens PS
Förändrade relationer mellan USA och Kina: “Ömsesidig respekt”. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.