Just nu slår fågelinfluensan ut stora flockar av tamfåglar, däribland kyckling. Det är mycket värre än vanligt, och hela den globala fågelindustrin drabbas.

ANNONS

Många minns säkert när vi alla fruktade att drabbas av fågelinfluensa. Men fåglarna drabbas varje år, och 2022 är det extra illa.

Ägg, kyckling, kalkon och andra produkter som är relaterad till fågel går sannolikt upp i pris i år, efter ett ovanligt aggressivt utbrott.

En av förklaringarna till att fågelinfluensan har slagit så hårt i år är att viruset började spridas redan under de vara månaderna. Normalt tar influensan fart när flyttfåglarna rör sig i oktober. Då brukar den också sprida sig till tamfåglar.

I år är förlusterna sedan oktober nästan 70 procent högre än 2021, enligt World Organization for Animal Health. Mer än 138 miljoner fåglar drabbades under 12 månader fram till september.  Det är mer än de föregående fem åren tillsammans.

Kyckling något mindre drabbat

Vid ett insjuknande brukar fåglarna avlivas omedelbart. Industrin för kycklingkött är något mindre drabbat, då kycklingar slaktas ganska fort. Å andra sidan påverkar ett utbrott bland kycklingar ganska mycket, då många konsumenter eftertraktar det köttet.

”Det här är mycket, mycket värre än det någonsin varit och jag tror att det har överraskat alla”, säger Mark Gorton, vd för brittiska Traditional Norfolk Poultry. Han har förlorat 15 procent av sina fåglar sedan september.

ANNONS
ANNONS

Priserna på ägg har gått upp markant i USA och på kyckling i Storbritannien. Men även globalt märker man nu av förlusterna.

Läs också:

Brist på ägg upprör i Storbritannien [Dagens PS]