Den nya Aukus-pakten mellan Australien, Storbritannien och USA är klar. De första ubåtarna kommer leveras till Australien inom några år och ska verka som motkraft till Kinas framfart i Stilla havet och Sydkinesiska sjön. 

ANNONS

Kina ser inte positivt på den nya pakten som går under namnet Aukus, och som började planeras redan för två år sedan. Nu är planerna dock mycket mer konkreta när USA, Storbritannien och Australien gemensamt ska satsa på en försvarsallians med bland annat nya kärnkraftsdrivna ubåtar, berättar Reuters.

De nya Virginia class-ubåtarna kommer ha brittisk design med amerikansk teknologi, och byggas på varv i södra Australien där australiensiska medier uppger att det kommer skapa tusentals nya jobb.

Nya Aukus på plats

Joe Biden kommer ta emot Australiens och Storbritanniens ledare i San Diego på måndagen där de tillsammans kommer staka ut vägen för ubåtar och andra högteknologiska vapen till Australiens kuster. Redan i början på 2030-talet ska ubåtarna vara på plats, men källor säger att det kan ske redan 2027.

Största försvarsprojektet

Det är givetvis dåliga nyheter för Kina som samtidigt avancerar på många håll i Stilla havet och Sydkinesiska sjön och där Taiwan blir ett allt hetare samtalsämne. Aukus är en pakt som går direkt emot sådana planer och förväntas samtidigt bli Australiens största försvarsprojekt någonsin.

Läs även: Kina spelar fredsmäklare mellan ärkefienderna [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Källor: Xi Jinping Träffar Putin nästa vecka [Dagens PS]