Dagens PS

Ny Aukus-pakt rullas ut – fördöms av Kina

ubåt
Virginia-class North Dakota-ubåtar kommer byggas i Australien med hjälp av amerikansk och brittisk expertis. (Foto: Wikipedia)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 mars 2023Publicerad: 13 mars 2023

Den nya Aukus-pakten mellan Australien, Storbritannien och USA är klar. De första ubåtarna kommer leveras till Australien inom några år och ska verka som motkraft till Kinas framfart i Stilla havet och Sydkinesiska sjön. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina ser inte positivt på den nya pakten som går under namnet Aukus, och som började planeras redan för två år sedan. Nu är planerna dock mycket mer konkreta när USA, Storbritannien och Australien gemensamt ska satsa på en försvarsallians med bland annat nya kärnkraftsdrivna ubåtar, berättar Reuters.

De nya Virginia class-ubåtarna kommer ha brittisk design med amerikansk teknologi, och byggas på varv i södra Australien där australiensiska medier uppger att det kommer skapa tusentals nya jobb.

Nya Aukus på plats

Joe Biden kommer ta emot Australiens och Storbritanniens ledare i San Diego på måndagen där de tillsammans kommer staka ut vägen för ubåtar och andra högteknologiska vapen till Australiens kuster. Redan i början på 2030-talet ska ubåtarna vara på plats, men källor säger att det kan ske redan 2027.

Största försvarsprojektet

Det är givetvis dåliga nyheter för Kina som samtidigt avancerar på många håll i Stilla havet och Sydkinesiska sjön och där Taiwan blir ett allt hetare samtalsämne. Aukus är en pakt som går direkt emot sådana planer och förväntas samtidigt bli Australiens största försvarsprojekt någonsin.

Läs även: Kina spelar fredsmäklare mellan ärkefienderna

Läs även: Källor: Xi Jinping Träffar Putin nästa vecka

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS