Dagens PS

Nu får Afrika plats vid G20:s finbord

Nu får Afrika plats vid G20:s finbord
Indiens premiärminister Narendra Modi, till höger och ordförande för Afrikanska unionen Azali Assoumani vid lördagens G20 möte i New Delhi. Foto: TT/AP/Evan Vucci
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 09 sep. 2023Publicerad: 09 sep. 2023

Afrika får plats vid finbordet. Afrikanska unionen, med 55 medlemmar, blir den andra regionala organisationen med permanent G20-medlemskap. Den första var EU.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

G20-bordet har fått ännu en stol, och Afrika, med en befolkning på 1,4 miljarder människor, representeras av Afrikanska unionen (AU), som har 55 medlemmar som blir permanent medlem i G20 uppger CNBC.

Afrika stärker krav

Hittills har Sydafrika varit ensam representant för kontinenten vid G20-bordet.

Den permanenta platsen vid G20:s finbord väcker förhoppningen att Afrika kan stärka kraven på att reformera det globala finansiella systemet, enligt BBC.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Flytta fokus

Indiens premiärminister Narendra Modi gav beskedet på lördagen, och välkomnandet av den Afrikanska unionen understryker Indiens vilja att flytta fokus till det södra halvklotet under den tid man är ordförande i G20-gruppen.

“Indiens G20-ordförandeskap har blivit en symbol för inkluderande, både inom och utanför landet”, säger Narendra Modi i sitt öppningsanförande enligt CNBC.

Rotera mellan regioner

AU-stolen ska roteras årligen mellan Afrikas fem regioner.

“Förtjust att den Afrikanska unionen fick fullt medlemskap i G20”, skrev EU-rådets ordförande Charles Michel på X (före detta Twitter).

Putin och Xi fattas

I en turbulent tid med skiftande allianser siktar Indien på att övertyga ekonomierna på det södra halvklotet om att landets fördjupade strategiska partnerskap med USA är rätt väg att gå.

Den ryske presidenten Vladimir Putin är inte med på helgens toppmöte, inte heller den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Vill du läsa mer om världen och ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Över 600 döda: Stor jordbävning i Nordafrika (Dagens PS)

Läs även: Ryktet: Indien byter namn – blir Bharat (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS