Dagens PS

Nej, politiker behöver inte vara nyktra

politiker
Barnaby Joyce, i mitten, i sittande ställning. Nu gör hans uppträdande att kraven växer om alkohol- och drogtester av politiker. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 mars 2024Publicerad: 03 mars 2024

Nu har australiensarna fått en ny stor fråga som splittrar nationen. Det handlar om landets politiker och deras alkoholvanor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En video på Barnaby Joyce, tidigare partiledare och fortfarande parlamentariker, har utlöst den aktuella debatten.

På videon ses Joyce liggande på rygg på en gångstig sent på natten och i den positionen fortsätta det telefonsamtal han höll på med när han ramlade.

”Halsoperation”

Som extra pålägg till den opinionskakan uppträdde sedan Perin Davey, vice partiledare för samma parti som Joyce tillhör, på ett sånt sätt i parlamentet att det ifrågasattes om även hon var berusad.

Davey nekade till att hon var berusad den kvällen i senaten och förklarade att hon har ett talproblem som följ av en halsoperation 2019.

ANNONS

Senaste nytt

Ett par glas vin

Dock hade hon, framgick det, druckit den aktuella kvällen.

”Jag borde förmodligen inte ha tagit ett par glas vin och jag är glad över att kunna säga att jag kommer att vara mycket mer försiktig i framtiden”, sade Davey i en intervju.

ANNONS

Nu säger 55 procent av de svarande i en undersökning att det är läge för drog- och alkoholtester på politiker som verkar påverkade.

53 procent tycker dessutom att man kan stänga av politiker från parlamentet en eller två veckor om de misstänks vara påverkade av alkohol eller droger.

”Bra” att de dricker

68 procent säger att politikerna inte alls bör dricka på arbetstid, 20 procent att det är okej så länge det inte är överdrivet och 4 procent, något oväntat, att det är ”bra” för politiker att dricka på jobbet.

Det här har inte bara gett skriverier och opinionsundersökningar utan även diskuterats officiellt i parlamentet.

Där har både premiärminister Anthony Albanese och oppositionsledaren Peter Dutton avvisat alla krav på drog- och alkoholtester.

”Stort misstag”

Barnaby Joyce?

ANNONS

Jo, han har missat parlamentet den här veckan men hälsar via media att han ”gjorde ett stort misstag” när han ramlade av en låda på gatan i Canberra och fortsatte prata liggande.

“Jag tar ett receptbelagt läkemedel, och de säger att vissa saker kan hända dig om du dricker, och de hade helt rätt till 100 procent,” säger Joyce hos Sydney Morning Herald.

Så påverkar alkohol din moral – efter bara ett glas – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS