Dagens PS

Nato-chef: Omöjligt att sära på säkerhet och ekonomi

Nato
Det går inte att bryta isär ekonomi och säkerhet enligt Nato-chefen. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 02 jan. 2023Publicerad: 02 jan. 2023

Nato-chefen Jens Stoltenberg är för frihandel – men frihandel är inte viktigare än frihet, och ekonomi får inte gå före säkerheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Natos generalsekreterare besöker universitetet i Oslo är aulan fullsatt, rapporterar norska E24. Temat för dagen är kriget i Ukraina, men också ekonomiska frågor hamnar på Jens Stoltenbergs bord.

Ekonomi beroende av fri handel

Nato-chefen är enligt egen utsago “stark anhängare av frihandel”, och han säger att vår ekonomi är beroende av en fri internationell handel.

“Faran är att om man börjar att acceptera argument mot frihandel så missbrukas det och blir gammal god protektionism”, säger Stoltenberg enligt E24. “Då gör vi fel.”

ANNONS

Senaste nytt

“Svår balansgång”

Däremot anser inte Nato-chefen att frihandel är viktigare än frihet.

Hur går det ihop med handel med auktoritära stater som Kina och Ryssland?

“Det är inte vettigt eller rätt att upphöra med ekonomisk samverkan med de länderna”, säger Jens Stoltenberg. “Men det är en svår balansgång här.”

ANNONS

Väst beroende av Kina och Ryssland

Stoltenberg påpekar att Kina står för en stor del av de mineraler som behövs för att tillverka till exempel smartphones och vapensystem.

“Här har man i ökande grad gjort sig beroende av leveranser från Kina eller Ryssland”, säger Jens Stoltenberg enligt E24.

Ekonomi och säkerhet sitter ihop

I framtiden behöver vi bli mer medvetna, menar Nato-chefen. Det går inte längre att sära på säkerhet och ekonomi, de sitter ihop.

“Vi måste vara mycket mer medvetna när vi fattar ekonomiska beslut om handel”, säger Stoltenberg. “Detta gäller också export av avancerad ekonomi och delning av kunskap i förhållande till de möjliga säkerhetspolitiska efterverkningarna.”

Fria medier ännu viktigare nu

Nato-chefen anser att det inte får bli så att kortsiktig ekonomisk vinning står i vägen för säkerhetspolitiska intressen.

ANNONS

Stoltenberg konstaterar också att han numera är en ännu större anhängare till fria, självständiga medier.

“När man ser hur det är i ett land som inte har det så ser du hur farligt det är för oss alla”, säger Stoltenberg enligt E24. “Fri, självständig press är ännu viktigare än tidigare.”

Läs även: Stoltenberg: “Nato måste öka vapenproduktionen” 

Läs även: Nato-chefen: Så pressar vi Putin till fred 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS