"Modernt slaveri" mitt i Europa bakom illegal tobak

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
"modernt slaveri"
Efter covid har cigarettfabrikerna flyttat innanför EU:s gränser. Foto: Pixabay

De olagliga tobaksfabrikerna har flyttat in i EU. Polisen har slagit till mot tre hemliga tobaksfabriker som en del av kampen mot vad myndigheterna kallar för modernt slaveri – som förekommer “i hela EU”.

ANNONS
ANNONS

När den spanska polisen slog till mot tre hemliga tobaksfabriker kunde man hitta man tio ukrainska arbetare, fem av dem krigsflyktingar, som satts i arbete utan kontrakt och med ytterst låga löner. De bodde på fabriken och var förbjudna att lämna området.

Vid tillslaget konfiskerades tobak och illegala cigaretter till ett värde av ungefär 40 miljoner euro, motsvarande drygt 460 miljoner kronor, skriver Reuters.

MISSA INTE: Nu chockhöjs elavgiften – för Stockholmare och Göteborgare

”Modernt slaveri”

“En hel del arbetare från Ukraina har hittats i dessa illegala fabriker,” säger Japan Tobaccos Vincent Byrne om de illegala fabriker man hittat inom EU.

Personalen “smugglas” till fabriken med ljusskygga metoder.

“De är samlade i en skåpbil på en flygplats, mörklagda fönster, körs runt och får byta till en annan skåpbil,” säger Byrne.

De blir av med sina tillhörigheter och får låg eller ingen lön, samt usla villkor.

“Slutligen levereras de till fabriken. Mobiltelefoner tas från dem. I grund och botten är det en form av modernt slaveri.”

ANNONS
ANNONS

Kriget stärker trenden

Rysslands invasion av Ukraina kan ha stärkt den trenden, enligt Ernesto Bianchi, som leder Olafs internationella operationer.

Ukraina har varit ett nav för tillverkning av olaglig tobak och en leveransväg för olagliga och förfalskade cigaretter tillverkade i Ryssland och Vitryssland, aktiviteter som kan ha störts av kriget, säger även Imperial Brands Alex McDonald.

Flyttade in i EU

Den spanska operationen är en av dussintals som nu genomförs inom hela EU. Beslagen av olagliga cigaretter har nått rekordnivåer i kölvattnet av polisens aktivitet.

Som så mycket annat är pandemiåren en orsak till utvecklingen. Innan pandemin köpte kriminella grupper falska tobaksprodukter från länder utanför EU.
När leveranserna fick problem under pandemiåren etablerade man istället i hög grad hemliga fabriker i västra Europa.

Påskyndat av kriget

Den trenden kan ha påskyndats av kriget i Ukraina, som i flera år varit ett produktionsnav och en transitväg för illegal tobak, enligt Olaf, Europeiska byrån för bedrägeribekämpning.
De illegala fabrikerna är ett hot mot världens stora tobaksföretag, speciellt i en tid när de står inför en global nedgång i rökning.

“Kriminella gäng har gått över från att importera förfalskade produkter till Europa till att etablera olagliga tillverkningsanläggningar inom EU:s gränser”, säger Cyrille Olive, British American Tobaccos (BAT) regionala chef för arbetet mot illegal handel.

Sex EU-länder

BAT är en av tobakens globala jättar tillsammans med Imperial Brands (IMB.L), Japan Tobacco (2914.T) och Philip Morris International.
Hos BAT har man sett ökad förfalskning sedan förra året i Frankrike, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Danmark och Tjeckien, berättar Olive.

Rekordmängden 531 miljoner olagliga cigaretter beslagtogs inom EU förra året, en ökning med 43 procent från de cirka 370 miljoner som beslagtogs 2020, enligt uppgifter från Olaf.
Cirka 60 procent av cigaretterna kom från olaglig produktion inom EU medan resten smugglat in.

Rekordbeslag

Europol säger till Reuters att förra året också sannolikt sätter rekord för antalet illegala cigarettfabriker som stängts av nationella polisstyrkor, även om helårsdata ännu inte är tillgängliga.

De tre globala tobaksjättarna vill inte sätta en siffra på den ekonomiska förlusten på grund av den olagliga handeln.
Japan Tobacco har dock lagt “hundratals miljoner dollar” på att samla information om förfalskarna som man sedan skickar vidare till europeiska myndigheter som Olaf enligt Vincent Byrne, chef för företagets arbete mot illegal handel.

”Dedikerad funktion”

“Vi har en dedikerad funktion inom företaget för att försöka skydda våra tillgångar, skydda våra varumärken och bekämpa illegal handel”, säger Byrne.
BAT och Imperial Brands säger att även de har en underrättelseverksamhet, medan Philip Morris International avböjer att kommentera.

Förfalskare replikerar vanligtvis populära cigarettmärken, som inkluderar Japan Tobacco’s Winston, Philip Morris Marlboro, British America’s Dunhill och Imperial Brands Nobel.

Ett paket med 20 cigaretter kostar mindre än en euro att tillverka, säger Byrne.

ANNONS

Leveranser från Kina och övriga Asien minskade under covid-19 och fick produktionen att flytta in i EU.

Läs mer om “modernt slaveri”:

Beställningar på nätet täckmantel för slaveri

Städning utförs av slavar i Sverige

Varför ska man anlita auktoriserade städbolag

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.