När en person utan uppehållstillstånd fick städa statsministerns bostad kom fusket i branschen upp på dagordningen. Fackföreningarna jämför förhållandena i städbranschen med slaveri. Nu tipsar  arbetsgivarorganisationen Almega konsumenter att anlita auktoriserade städbolag.

ANNONS

Under 2021 har 1,2 miljoner svenskar köpt tjänster som berättigar till rutavdrag och nästan 25 500 företag har utfört tjänsterna under året. Det är nästan 100 000 fler köpare och över 2 300 fler utförare än 2020. Det visar Rutindikatorn som baseras på statistik från Skatteverket och som har analyserats av Almega Hemserviceföretagen.

Samtidigt har det blivit uppenbart att förhållandena i branschen är dåliga. Skatteverket varnar för att gro brottslighet har tagit över branschen och att seriösa aktörer blir utkonkurrerade. Fackliga organisationer varnar för att förhållandena liknar slaveri, där arbetarna inte alltid får sin lön.

Nu uppmanar branschorganisationen Almega Hemserviceföretagen alla konsumenter att välja schyssta städföretag i ett pressmeddelande.

”Vi vill hjälpa kunderna att göra ett bra val och har därför en auktorisation med facken. Ett auktoriserat företag förbinder sig bland annat att inte anlita underleverantörer som saknar kollektivavtal”, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på  Almega Hemserviceföretagen.

Auktoriserade städbolag hjälper konsument

Auktoriserat Serviceföretag är ett arbete för att stärka branschen och underlätta för kunderna att göra bra val av städleverantör, förklarar Almega. Det är ett slags ”märkning” som visar  att företaget är seriöst. De fackliga organisationerna Fastighetsanställdas förbund och Kommunal samarbetar med Almega i en auktoriseringsnämnd som  granskar bland annat arbetsmiljö, miljöarbete och hur företaget sköts ekonomiskt. På så vis ska kunden veta att auktoriserade städbolag har schyssta villkor.

I samband med höjningen av taket av rutavdraget i januari fredades 25 000 kronor från att kunna användas upp av rotavdrag. Det tycker Almega är bra

”Genom att freda en större andel från att ätas upp av rotavdraget kan fler jobb skapas i seriösa företag. När kunderna inte tvingas välja lägsta pris för att komma under gränsen gynnar det företag med bättre villkor för de anställda”, säger Pernilla Enebrink.

ANNONS
ANNONS

Fakta kollektivavtal

Genom kollektivavtalet säkerställer kunden att personen som arbetar i en ens hem har rätt till:

– Avtalsenlig lön som revideras årligen
– Arbetsskadeförsäkring
– Tjänstepension
– Omställningsförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring, föräldrapenningtillägg
– Högre ersättningar till exempel vid ob, övertid, semesterlön osv.

Läs också:

1,2 miljoner svenskar gjorde rutavdrag [Dagens PS]
Rut- och rotavdraget kan bli skattesmäll [Dagens PS]