Vattnet i Döda havet sjunker med 1,4 meter varje år och Jordanfloden krymper, nu har vattenbristen fått de två fiendeländerna Jordanien och Israel att samarbeta.

ANNONS

Jordanien och Israel har länge varit fiender, men nu har de två länderna slutit ett avtal om vatten och grön el, det rapporterar SVT.

Vatten mot grön el

På grund av klimatkrisen kan Jordaniens vattenreserver vara slut om 25 år, vid de globala klimatförhandlingarna COP27, i Egypten i november, slöts ett avtal med Israel.

Jordanien ska exportera grön el till Israel och i gengäld få avsaltat vatten från Medelhavet. Israel ska bygga en avsaltningsanläggning vid Medelhavet och forsla vatten till Jordanien via pipelines.

Redan nu rinner vatten från Israel i kranarna i Jordaniens huvudstad Amman, men bara 36 timmar i veckan.

Israel har få markytor där sol- och vindkraft kan anläggas, men Jordanien är stort och har plats för stora anläggningar.

Kan skapa fredligare relation

Organisationen Eco Peace, som bland annat finansieras av svenska Sida, är arkitekten bakom avtalet.

”Vi är en region som förknippas med våld och konflikter och där förtroendet är lågt. Men kan vi lösa gemensamma utmaningar i ljuset av klimatförändringarna kan vi också skapa en fredligare relation”, säger Yana Abu Taleb, kampanjchef i Mellanöstern, till SVT.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rika fyller poolen – därför vattenbrist [Dagens PS]