Dagens PS

Löneökningen som går till folkomröstning

Löneökning
Kith Mårtenssons (M) löneökning har blivit föremål för en lokal folkomröstning.(Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

En saftig löneökning inom Moderaterna kan komma att revideras, sedan det står klart att ärendet nu blir föremål för en lokal folkomröstning i Sölvesborg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare rapporterat om arvodeshöjningar och löneökningar inom politiken som sannolikt passerat rimlighetens gräns.

En av dessa rekordhöjningar kan härledas till Moderaterna och Sölvesborgs vice ordförande i Kommunstyrelsen Kith Mårtensson (M), som i fjol höjde sin lön med närmare 80 procent.

Ett tilltag som där och då fick Sölvesborg att gå i taket och nu blivit föremål för en lokal folkomröstning.

Grotesk höjning

Det framgår av en debattartikel i Aftonbladet signerad Louise Erixon oppositionsråd Sölvesborg (SD), Robert Manea gruppledare Sölvesborg (KD) och Emelie Pilthammar gruppledare Sölvesborg (MED), där Mårtensson arvodeshöjning beskrivs som “grotesk”.

I artikeln kritiseras Moderaterna även för att ha övergivit väljarna och de värderingar som varit viktiga för kommunen, som till exempel migrationsfrågan. Erixon, Manea och Pilthammar uttrycker även ett missnöje över samarbetet mellan Mårtensson och socialdemokraternas Birgit Birgersson Brorsson (S).

“Vi ville med detta ge invånarna möjlighet att kanalisera och göra någonting konstruktivt av sitt starka missnöje”, skriver de i artikeln.

Hur konstruktivt det blir är nu upp till väljarna att avgöra, sedan de tio procent av kommunens röstberättigade som krävs skrivit under initiativet.

ANNONS

Vill du läsa mer om löneökning, finans och politik ? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Per Bolund (MP) tackar för sig

Kommunpolitiker höjer sin egen lön med 53 000

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS