Statsminister Ulf Kristersson (M) meddelar att att civilplikten ska återaktiveras i Sverige och han väntar sig ett snabbt beslut från MSB.

ANNONS

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, får i uppdrag att förbereda en återaktivering av civilplikten, det rapporterar Omni.

”Vi går tillbaka till en situation där vi har en formaliserad civilplikt parallellt med värnplikten”, säger Ulf Kristersson vid en pressträff, skriver Omni.

  1. Om civilplikten
  2. Civilplikten handlar om att se till att viktiga delar av samhället fungerar. Liksom värnplikten omfattas civilplikten av grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring.
  3. Om civilplikten aktiveras bestämmer regeringen i vilka verksamheter civilplikt ska genomföras. Det kan exempelvis innebära tjänstgöring som sjuksköterska, tjänstgöring inom förskolan eller som brandman.
  4. Om civilplikten aktiveras ska den som fullgjort grundutbildning med civilplikt krigsplaceras. Man kan också skrivas in direkt som civilpliktig utifrån den kompetens man har. 

Källa: Krisinformation.se

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ulf Kristersson vill köpa fransk kärnkraft – 50 miljoner till forskning [Dagens PS]