Dagens PS

Polen: Utesluter inte trupper till Ukraina

Polen Ukraina
Polens utrikesminister Radosław Sikorski. (Foto: Jens Meyer/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski “vill inte utesluta” polska trupper i Ukraina – bättre att låta Putin gissa, tycker han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Livet på frontlinjerna i Ukraina är “värre än helvetet” för ukrainska soldater när ryssarna avancerar, rapporterar Reuters.

De väntar på leveranser av nya vapen och ammunition från väst för att kunna stå emot avancemanget.

Samtidigt hörs fler röster om att de allierade borde gå in med egna trupper för att hjälpa ukrainarna. Frankrikes president Emmanuel Macron är bland de som fört fram det som en realistisk plan, som Dagens PS tidigare rapporterat.

“Bör låta Putin gissa”

Polens ny-gamle utrikesminister Radoslaw Sikorski (Polens försvarsminister 2005–2007 och utrikesminister 2007–2014, 2023–) hör nu också till de rösterna. I en intervju med Polens Gazeta Wyborcza, Italiens La Repubblica och spanska El Pais öppnar han för polsk trupp i Ukraina.

“Vi bör inte utesluta det. Vi bör låta Putin gissa om våra avsikter”, säger han enligt Gazeta Wyborcza.

Polen har en av Europas starkaste arméer, och landet beslutade i fjol att gå från en av de starkaste till den allra starkaste. Landet satsar nu över 4 procent av sin BNP på försvaret, mest i EU. Arméns storlek på 150 000 man ska dubblas. Dessutom är Polen ett grannland till Ukraina (och Ryssland), så armén skulle kunna vara på plats mycket snabbt om ett sådant beslut tas.

“Vi känner väl det ryska imperalistiska ansiktet från vår historia och vi vill aldrig se det nära igen”, sa Polens president Andrzej Duda enligt SVT när han besökte ukrainska soldater som utbildades i Polen förra året.

ANNONS

Flyktingvåg “kommer att förstöra EU”

Utrikesministern Radoslaw Sikorsk pratar också i intervjun om allvaret kring de vågor av flyktingar som skickas mot den polska gränsen från Belarus.

“Ryssland och Belarus antar med rätta att om vi inte kan kontrollera gränsen kommer extremhögern att segra i valen i våra länder och i valet till Europaparlamentet. Och det här kommer att förstöra EU”, säger Radoslaw Sikorski enligt Gazeta Wyborcza.

Läs även: Polens premiärminister: Befinner oss i “förkrigstid” (Dagens PS)

Läs även: Polen om kärnvapen: “Ska inte löna sig att attackera oss” (Dagens PS)

Läs även: Polen: “Putin måste stoppas nu” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS