Dagens PS

Kina visar upp robothundar med automatvapen

Robothundar
Kinas robothund. (Foto: CCTV)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Kinas militär har robothundar med vapen, som de visade upp på militärövningen “Golden Dragon 2024” med Kambodja.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Militär användning av hundar är inte något nytt, och även robothundar har använts förut av bland annat USA:s militär.

Det nya är att de är bestyckade med automatvapen i en två minuter lång video från övningen “Golden Dragon 2024” som Kina hållit tillsammans med Kambodja.

“Den kan tjäna som en ny medlem i våra urbana stridsoperationer och ersätta våra (mänskliga) medlemmar för att genomföra spaning och identifiera (fienden) och slå målet”, säger en soldat identifierad som Chen Wei i en video från statliga TV-företaget CCTV.

Sovjet använde drönar-tanks redan 1939

Videon visar hur den beväpnade robothunden går, hoppar, ligger ner och rör sig bakåt under kontroll av en fjärroperatör. Kina visar också upp en flygande drönare med sex rotorer som har en automatkarbin, rapporterar CNN.

Fjärrstyrda beväpnade markdrönare är inte nytt – faktum är att Sovjetunionen använde sig av så kallade ‘teletanks’, fjärrstyrda stridsvagnar, redan under invasionen av Finland 1939.

Men teknikutvecklingen går fort framåt. Drönare har visat sig supercentrala för modern krigföring i samband med Rysslands invasion av Ukraina, där båda sidor framgångsrikt använt sig av drönarteknologi för spaning och anfall från luften. Beväpnade markdrönare vid fronten är fortfarande ovanligt, även om Radio Free Europe rapporterar om att båda sidor är “nära” att rulla ut markdrönare i stora mängder.

Kina har kommit långt

ANNONS

Enligt den kinesiska statliga mediekanalen Global Times är närvaron av robothundar på övningar med andra länders militär ett tecken på att Kina kommit långt i sin utveckling.

“Vanligtvis kommer en ny utrustning inte att tas in i en gemensam övning med ett annat land, så robothundarna måste ha nått en viss nivå av teknisk mognad”, säger en källa till statliga Global Times.

Läs även: De hjälper Ryssland vinna kriget (Dagens PS)

Läs även: Drönare och deras nya roll i krig (Dagens PS)

Läs även: Ukraina lovas en miljon drönare (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS