Nu ifrågasätter allt fler kineser myndigheternas låga covid-statistik, sedan allt fler kändisar dör i Kina.

ANNONS

Det är locket på som gäller, både inom Kina och officiellt gentemot omvärlden. Men nu börjar covid-kastrullen koka över.

Många kändisar i Kina dör

Allt fler kända namn runt om i Kina har dött på sistone, många utan någon bra förklaring, skriver BBC.

En av dem var Chu Lanlan, en känd operasångerska, som bara var 40 år gammal när hon dog förra månaden och där föräldrarna inte har gett någon orsak till varför hon dog.

En annan stor kändis i Kina, skådisen Gong Jintang, var 83 när han gick bort i början av det nya året. Många har dragit parallellen mellan hans död och den stora uppsvingen bland äldre som dör och virusets framfart i Kina på sistone.

”Gode gud, snälla behandla de äldre bättre”, skrev motspelaren Hu Yanfen på den kinesiska sociala medieplattformen Weibo efter dödsfallet.

Det är inte bara kändisar som dör, även allt fler forskare från landets främsta vetenskaps- och ingenjörsakademier har gått bort. Sexton stycken enbart kring jul uppger landets medier.

Xi Jinping uppmanar till samhörighet

Samtidigt uppmanar president Xi Jinping landets invånare att visa samhörighet nu när Kina har gått in i en ”ny fas” i hur man ser på viruset.

ANNONS
ANNONS

Även om det är myrsteg i sammanhanget så har myndigheterna försiktigt börjat erkänna vad som pågår. I en intervju med statlig TV så medgav chefen för Pekings institut för luftvägssjukdomar nyligen att antalet dödsfall bland äldre hittills i vinter har varit ”definitivt fler” än under de senaste åren, men betonade samtidigt att de kritiska fallen är en bråkdel av det totala antalet covidfall.

Läs även: Just nu: Sverige stoppar resenärer från Kina: ”Nya virusvarianter” [Dagens PS]