Kinas ilska mot väst: "Snackar skit" om utveckling

Uppdaterad: 20 apr. 2023Publicerad: 20 apr. 2023
Snackar skit
Väst "snackar skit" om Kinas utveckling, enligt det statliga kinesiska tv-bolaget CCTV. (Foto: TT)

Västerländsk media “snackar skit” om Kina och ignorerar medvetet landets utveckling de senaste decennierna – enligt den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

ANNONS
ANNONS

Västerländsk medias rapporter om att Indien gått om Kina i befolkning (läs Dagens PS artikel om det här) väcker ilska på den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV, som menar att media i väst använder ämnet för att “snacka skit” och medvetet ignorerar landets utveckling. Det rapporterar Reuters.

Enligt CCTV har västerländsk media i åratal rapporterat om att Kinas utveckling är i “stora problem” och när avkastningen från demografin försvinner kommer landet att stagnera och dra med sig världsekonomin.

“De förtalade hela vägen och Kina har utvecklats hela vägen och skapat ett mirakel av hållbar och stabil ekonomisk utveckling med en enorm befolkning”, säger CCTV enligt Reuters.

Indien går nu förbi Kina som världens mest folkrika nation. Enligt data från FN kommer Indien ha nära 3 miljoner högre befolkning än Kina vid mitten av detta år. Att så är fallet bestrider inte Kina, vars befolkning minskade i fjol för första gången på sex decennier.

“USA intensifierar ansträngningarna för att hålla tillbaka Kinas utveckling och förespråkar ytterligare frikoppling och hittade nya hypepunkter från FN-rapporten”, säger CCTV.

“En sådan hype saknar en grundläggande förståelse av lagen om befolkningsutveckling. Med utvecklingen av det mänskliga samhället idag är minskningen i födelsetal och nedgången i viljan att föda barn vanliga problem som hela världen står inför”, sa CCTV och tillade att västerländska utvecklade länder stod i allmänhet inför problem som brist på arbetskraft.

Läs även: Kinas BNP fick rejäl fart i första kvartalet

Läs även: Kinesiskt ägande i mer än 1 500 svenska företag

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.